Co roku w październiku nastawiam zakwas z buraków w kilku dużych słojach. To nie jest jeszcze zakwas na świąteczny barszcz, tylko pyszny i pełen wartości odżywczych napój na jesień dla mojej najbliższej rodziny. Pijemy go codzienne rano przed śniadaniem (1/4 szklanki), a potem po obiedzie (1/2 szklanki) i doceniamy efekty. Żaden kupny zakwas buraczany nie dorówna domowemu, trzeba tylko znać 1 myk, żeby udał się za każdym razem. 

Jak zrobić zakwas z buraków, który nie spleśnieje?

Zakwas buraczany powstaje dzięki fermentacji mlekowej buraków. Najczęstszym powodem pleśnienia zakwasu jest wypływanie którejś z użytych przyprawy lub kawałka warzywa na wierzch. Dlatego, szykując domowy zakwas, koniecznie zadbaj, żeby nic nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Moim sprawdzonym patentem jest przygotowanie zawiniątka z kawałka czystej gazy - używam zwykłej gazy opatrunkowej z apteki. Odcinam z niej spory prostokąt lub kwadrat, na jego środku układam wszystkie dodatki do zakwasu (świeży czosnek, kulki ziela angielskiego oraz pieprzu i liść laurowy), a następnie składam rogi do środka i zawiązuję na supeł. Takie zawiniątko wystarczy potem umieścić na dnie dużego słoja bądź naczynia kamionkowego, na nim ułożyć pokrojone buraki i na koniec zalać solanką. Po 5-7 dniach napój jest gotowy. 

Dzięki temu trikowi zyskujesz mieć pewność, że proces fermentacji przebiegnie prawidłowo i bezproblemowo, a na domowej kiszonce nie pojawi się ani 1 plamka pleśni. Jeśli będziesz szykować większą ilość zakwasu, jak ja, przygotuj sobie kilka takich zawiniątek (po 1 na każdy słój). Pamiętaj też, że każde naczynie trzeba wyparzyć i dokładnie osuszyć przed nastawieniem w nim zakwasu (to również zniweluje ryzyko powstania pleśni).

Dla jakości rubinowego napoju ważne jest również, żeby na zakwas używać wyłącznie dobrych ekologicznych buraków (uprawianych bez chemii) - najlepiej od zaprzyjaźnionego rolnika lub certyfikowanego sprzedawcy z targu. 

Fot. Getty/iStock, dr Barmely

Przepis na domowy zakwas z buraków do picia

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 l przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1 liść laurowy
  • 8 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania: 

  1. Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, pokrój w plastry i przełóż do miski.
  2. Obierz ząbki czosnku. 
  3. Do czosnku dorzuć liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i wymieszaj składniki.
  4. Obrany czosnek i pozostałe przyprawy ułóż na gazie, zrób zawiniątko, zwiąż je na supełek i włóż na dno garnka lub słoja.
  5. Obrane i pokrojone buraki ułóż na zawiniątku. 
  6. Przyszykuj zalewę: przegotowaną i ostudzoną wodę dokładnie wymieszaj z solą. 
  7. Zalej zawiniątko oraz buraki. 
  8. Domowy zakwas z buraków przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na ok. 5-7 dni. 
  9. Po tym czasie przecedź gotowy płyn, a następnie przelej go do wyparzonych butelek i przechowuj w lodówce. 

Ukiszonych kawałków buraka z gotowego zakwasu nie wyrzucaj - można z nich zrobić wiele pysznych potraw, np. chipsy, sałatkę śledziową, surówkę do obiadu lub barszczyk.