Jesienią i zimą szczególnie warto pić domowy zakwas z buraków. Jeśli planujesz go przygotować, skorzystaj z rady Tomasza Strzelczyka, która zapobiegnie powstaniu pleśni na powierzchni. Dzięki temu już po ok. 7 dniach będziesz się raczyć wspaniałym zakwasem własnej roboty bez ryzyka, że cała drogocenna zawartość słoja pójdzie do zlewu.

Metoda Tomka Strzelczyka, żeby zakwas z buraków nie pleśniał

Pan Tomek zakwas z buraków robi nie od dziś i jego metoda sprawdza się za każdym razem. Kucharz po prostu wkłada wszystkie przyprawy (ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, goździki) oraz obrane ząbki czosnku do małej miseczki, zalewa je odrobiną wrzątku i odstawia na 3 minuty, by dobrze się wyparzyły. Dopiero po tym zabiegu umieszcza przyprawy w słoju z burakami. Ten szybki zabieg sprawia, że ryzyko powstania pleśni zmniejsza się prawie do zera.

Żeby mieć pewność, że taki domowy zakwas się nie zepsuje, trzeba jeszcze zadbać o 2 istotne rzeczy:

  1. Słoje (lub naczynia kamionkowe) i wszystkie akcesoria, które mają styczność z zakwasem buraczanym, muszą być wyparzone i dokładnie osuszone przed użyciem (dotyczy to również łyżki, którą miesza się zakwas po nastawieniu).
  2. Nic nie może wystawać ponad powierzchnię solanki - kawałki warzyw czy ząbki czosnku, które będą miały kontakt z powietrzem, są narażone na złapanie pleśni. Czasem wystarczy docisnąć zakwas od góry talerzem i czymś ciężkim. Pewniejszą metodą jest zabezpieczenie wszystkich przypraw oraz świeżego czosnku kawałkiem gazy (połóż je na zwykłej gazie opatrunkowej - czystej! - i zwiąż jej końce na supełek, żeby nic nie wydostało się ze środka. Następnie takie zawiniątko umieść na dnie słoika i przykryj pokrojonymi burakami).

Fot. Adobe Stock, siwyk

Przepis na zakwas z buraków od Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 3 l wody
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • ok. 10 ząbków czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 120 g soli kamiennej niejodowanej 

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obierz z łupin.
  2. Ząbki czosnku przełóż do małej miseczki, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki oraz pieprz w ziarnach.
  3. Wszystko to zalej wrzątkiem, wystarczy ok. 400-500 ml. Odstaw na 3 minuty. 
  4. Po tym czasie odcedź przyprawy na sitku. 
  5. Gdy całkowicie ostygną, przełóż je wszystkie do dużego, wyparzonego i czystego słoika. 
  6. Dokładnie wyszoruj buraki i obierz je ze skórki.
  7. Następnie pokrój je w kostkę lub plastry i przełóż do słoika.
  8. Przygotuj solankę. Do garnka wlej 3 litry przegotowanej, ostudzonej wody. Wsyp 120 g soli i wymieszaj dokładnie, by się rozpuściła. 
  9. Tak przygotowaną solanką zalej buraki. Zalewa musi dokładnie przykryć wszystkie warzywa i przyprawy. Nic nie może wystawać ponad powierzchnię solanki.
  10. Słoik przykryj gazą i odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej, żeby fermentacja ruszyła. 

By zakwas z buraków się udał, codziennie warto go przemieszać czystą, wyparzoną łyżką. Będzie gotowy już po ok. 7 dniach. Po tym czasie wystarczy go odcedzić, przelać do butelek lub słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce. 

Źródło przepisu: www.youtube.com/@ODDASZFARTUCHA