Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na wielkanocny deser, nie testuj przypadkowych receptur, tylko od razu sięgnij po babkę puchową. To ciasto wygrywa ze wszystkimi pod względem konsystencji, bo jest lekkie jak chmurka i dosłownie samo rozpływa się w ustach. Przygotowanie go nie jest trudne, jednak ważne jest to, aby ściśle trzymać się kolejności dodawania kolejnych składników. Zobacz, jak to zrobić poprawnie.
Jak zrobić babkę puchową?
Babka puchowa to zdecydowanie jedno z najdelikatniejszych i najbardziej puszystych ciast, jakie można sobie wyobrazić. Jej konsystencja przypomina nieco klasyczny biszkopt z 8 jaj, ale finalnie jest od niego chyba nawet jeszcze lżejsza. Jednak aby osiągnąć taki efekt, ważne jest trzymanie się kilku złotych zasad, a pierwszą z nich jest to, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, więc jajka, masło czy olej należy wyciągnąć z lodówki co najmniej godzinę przed planowanym pieczeniem.
Jeśli natomiast chodzi o kolejność przygotowania to najpierw należy porządnie utrzeć masło z cukrem i powinno to trwać nawet do 10 minut. Dopiero wtedy można zacząć wbijać po jednym jajku, a następnie dodawać suche składniki. Na koniec wlewa się olej oraz sok z cytryny lub ocet i zostaje już tylko przelanie wszystkiego do blaszki, a potem cierpliwe czekanie, aż babka puchowa się upiecze.
Babka puchowa - przepis krok po kroku
Składniki:
na ciasto:
- 6 dużych jaj,
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru,
- 60 ml oleju,
- 350 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g mąki pszennej (typ 450-550),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny,
- odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania i obsypania blachy.
na polewę:
- 80 g białej czekolady,
- 1 łyżka oleju roślinnego.
Przygotowanie:
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół) oraz wysmaruj formę do babki masłem i wysyp ją bułką tartą.
- Do jednej miski przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj całość.
- W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Najlepiej robić to przez około 10 minut.
- Do utartego masła z cukrem dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując, a potem stopniowo dosypuj suche składniki.
- Teraz wlej do masy olej i połącz całość, a na koniec dodaj ocet lub sok z cytryny i po raz ostatni krótko wymieszaj ciasto.
- Tak przygotowaną masę przelej do wcześniej przygotowanej foremki i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 40-50 minut.
- Upieczoną babkę puchową od razu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia na około 15 minut.
- Po tym czasie ostrożnie odwróć formę do góry dnem i wyjmij babkę na duży talerz lub paterę. Zostaw ją tak do dalszego stygnięcia, a w międzyczasie przygotuj polewę.
- Białą czekoladę drobno posiekaj i podgrzej z olejem na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Gotową polewę odstaw na około 10-15 minut, aby lekko zgęstniałą i dopiero po tym czasie pokryj nią wierzch babki.
Źródło: orchideli.pl

















