Marynowanie grzybów w tradycyjny sposób przy tym wydaje się grubym błędem, który wszyscy bezwiednie popełniamy od lat. Po spróbowaniu po raz pierwszy tego wariantu byłam zaskoczona, że czuję coś więcej niż kwas. Grzyby są wręcz lekko słodkawe, co sprzyja wyciągnięciu ich naturalnego smaku. Jednak nie tylko cukier równoważy tutaj smak. Marynata w tym wydaniu nadaje się do każdego gatunku grzybów, które trafiają do zwykłego octu. Wszystkie będą pyszne i lepsze niż zwykle.

Jak zrobić grzyby w occie lepsze niż zwykle?

Przygotowanie takich grzybów możesz śmiało rozłożyć na 2 dni, jeśli jesteś zmęczona po całodziennym grzybobraniu. Po oczyszczeniu i wyselekcjonowaniu grzybów wystarczy zasypać je w misce garścią soli, wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki. Kolejnego dnia zrobisz całą resztę: obgotujesz, przełożysz do słoików i zalejesz marynatą. Poznaj pomysł na grzyby marynowane w occie jabłkowym.

Nie do wiary, że wpadłam na ten pomysł i przepis dopiero teraz. A przecież octu jabłkowego używam w ostatnich latach nawet częściej niż zwykłego. Ma mniej drażniący zapach i bardziej przyjazny, łagodniejszy smak niż ocet spirytusowy. Ocet jabłkowy piję zresztą po 1 łyżce rano, każdego dnia.

Po zasoleniu grzybów, kolejnego dnia wystarczy odlać wodę, która się wydzieliła i obgotować je w zakwaszonej wodzie, której już nie solimy. Soli nie trzeba już też używać do gotowania zalewy, którą po obgotowaniu zalewamy grzyby z dodatkami w słoikach. 

Trzonki i kapelusze najlepiej zamarynować osobno. Trzonki grzybów, które lubią mięknąć i kapcanieć w słoiku, możesz też:

  • zmielić i ususzyć na przyprawę (tzw. „puder” grzybowy)
  • zakisić
  • zamrozić
  • zamarynować w prostej solance (potem wystarczy je przed użyciem wypłukać)

Grzyby marynowane w occie jabłkowym

Składniki główne (na ok. 10 słoików o pojemności 300 ml):

  • 2-2 i 1/2 kg dowolnych leśnych grzybów
  • 1 garść niejodowanej soli kamiennej

Składniki do obgotowania grzybów:

  • 3 litry wrzącej wody
  • 5 łyżek pasteryzowanego octu jabłkowego (sklepowy będzie odpowiedni)

Składniki na marynatę:

  • 1 i 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka cukru lub erytrolu

Dodatki (do każdego słoika):

  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki jasnej gorczycy

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść świeże leśne grzyby i oddziel kapelusze od trzonków. Trzonki możesz np. zamrozić lub zużyć na bieżąco np. do farszu na pierogi.
  2. Przełóż kapelusze do dużej miski, zasyp garścią soli, przemieszaj. Przykryj i włóż do lodówki na 1-2 dni lub na ok. 30-60 minut i przerabiaj od razu. 
  3. Obgotuj grzyby: zagotuj w dużym garnku wodę z octem jabłkowym, następnie wrzuć grzyby i gotuj ok. 5 minut. Nie dodawaj już soli. Tę samą wodę możesz wykorzystać do obgotowania większej ilości grzybów, jeśli zbiory były wyjątkowo udane.
  4. Odcedź grzyby na cedzaku. 
  5. Do każdego słoika włóż po liściu laurowym oraz gorczycę i ziele angielskie. 
  6. Zagotuj składniki na zalewę w dużym garnku (bez dodawania soli). Po ok. 3 minutach gotowania marynaty wyłącz gaz. 
  7. Wlej do każdego słoika po niewielkiej ilości zalewy, przełóż do środka odcedzone grzyby do wysokości ok. 3/4 słoików. 
  8. Zalej marynatą, zakręć i pasteryzuj: włóż do dużego gara wyłożonego ściereczką, zalej gorącą wodą do 3/4 wysokości słoika i gotuj 10 minut od zagotowania wody.
  9. Odstaw na tydzień w suche, ciemne i chłodne miejsce. Po tygodniu będą gotowe do próbowania.

Źródło przepisu: HajduczekNaturalnie.pl