W lasach jest coraz więcej grzybów. Już teraz, jeśli pogoda się utrzyma, wygląda na to, że sezon będzie naprawdę obfity. Nie musisz ich wszystkich marynować czy suszyć. Pan Tomek przedstawia inny pomysł na zabezpieczenie zapasów przed zepsuciem się. 

Jak Tomasz Strzelczyk robi grzyby do słoików?

Przed zalaniem i pasteryzacją grzybów bardzo ważne jest ich dokładne oczyszczenie. Trzeba to zrobić również ze względu na to, że zalewamy surowe grzyby - nie podgotowane. Każdy okaz najlepiej przeciąć na pół lub na cztery. W ten sposób Pan Tomek robi selekcję i rozpoznaje robaczywe sztuki. Kucharz do solanki szczególnie poleca podgrzybki. Obok borowików to jedne z bardziej aromatycznych i cenionych grzybów. 

Pan Tomek zalewa grzyby solanką i ten sposób nie ma sobie równych. Oprócz soli i wody znajduje się w niej odrobina octu, ale nie dla konserwacji czy smaku, a jak mówi Pan Tomek, by okazy nie ciemniały w słoiku. Innych przypraw również jest niewiele. Mają tylko podkreślić, a nie zagłuszyć leśny aromat grzybów. Wystarczy po 1 liściu laurowych i po 2 kulki ziela na każdy 1-litrowy słoik. 

Przepis Tomka Strzelczyka na grzyby w solance

Składniki (na 6 słoików o pojemności 1 l):

  • 2 i 1/2 kg oczyszczonych grzybów
  • 2 i 1/2 l wody
  • 5 łyżek soli kamiennej
  • 2 łyżki octu
  • 6 niewielkich liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do garnka wodę, dodaj sól i ocet. Zagotuj.
  2. W międzyczasie, gdy zalewa się podgrzewa, do każdego wyparzonego słoika wrzuć po listku laurowych i po 2 kulki ziela. 
  3. Poupychaj oczyszczone wcześniej grzyby do słoików. Na brzegu każdego słoika ułóż po 1 łyżeczce (by słoik nie popękał) i zalej grzyby wrzącą zalewą. 
  4. Zakręć mocno, wyłóż na blaszkę wyłożoną wilgotną ściereczką w odstępach.
  5. Włóż do zimnego piekarnika, ustaw temp. 115 st. C i pasteryzuj 40-45 minut od chwili nagrzania się piekarnika. Grzyby powinny zagotować się w środku - poznasz to po bąbelkach wewnątrz.
  6. Wyjmij ostrożnie z piekarnika, odwróć do góry dnem i wystudź całkowicie, następnie odwróć z powrotem i przechowuj w suchym i chłodnym, ciemnym miejscu. 

Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).

Jak można wykorzystać grzyby ze słoika?

Po wyjęciu z solanki trzeba je przepłukać i pozbyć się nadmiaru soli lub wymoczyć - jak śledzie. Nie martw się, że „napiją się” wody - zrobiły to już wcześniej, w solance. Grzyby w solance nadają się zarówno na zupę grzybową, jak i na sos dpo makaronu czy klusek na bazie śmietany, ale możesz je też usmażyć z cebulką, połączyć z serem i masz prosty farsz do krokietów, naleśników czy klusek ziemniaczanych. Bez dodatków, z patelni, a jedynie doprawione tymiankiem, rozmarynem i natką pietruszki, podlane odrobiną sosu sojowego i podane z bagietką czy bułeczką, będą pyszne na szybki obiad lub kolację.