Nie masz pomysłu co podać jako przystawkę na Wielkanoc? Zamiast znów serwować jajka z majonezem, sałatkę jarzynową i deskę serów oraz wędlin, postaw na piękną i pyszną roladę na słono. Aby ją zrobić, wystarczy tylko kilka składników i chwila pracy, a efekt jest zachwycający zarówno smakiem, jak i wyglądem. Zobacz ten sprytny przepis i zaskocz swoich gości. 

Jak zrobić roladę na słono?

Aby przygotować efektowną i przepyszną roladę, wystarczy upiec szybkie ciasto na słono z sera feta, jajek, mąki, proszku do pieczenia, oleju i odrobiny śmietany. Taką masę wykłada się potem na płaską blachę, wyłożoną papierem i zapieka, aby powstał płaski blat, w który potem będzie można zawinąć pieczarkowy farsz. A jeśli o farszu mowa, to ten jest banalnie prosty, gdyż trzeba jedynie podsmażyć grzyby z cebulką, a do tego dorzucić zwykły serek śmietankowy do kanapek. Tylko tyle wystarczy, aby w chwilę moment zwinąć efektowną roladkę, która będzie pięknie prezentowała się po pokrojeniu na plasterki. 

Oczywiście całość można urozmaicać, dodając do roladki kolorową paprykę, liście sałaty czy ulubione zioła, a wszystko zależy już tylko od tego, co lubisz i co masz w lodówce. Zobacz poniżej podstawowy przepis i urozmaicaj go na wszystkie sposoby. 

Wytrawna rolada z pieczarkami - przepis

Składniki:

na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół kostki sera feta.

na nadzienie:

  • 400 g kanapkowego serka śmietankowego,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 niewielka cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oliwy do smażenia. 

Przygotowanie:

  1. Do dwóch miseczek oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze śmietaną, pokruszoną fetą, olejem oraz przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli, a potem delikatnie wmieszaj powstałą pianę do ciasta.
  2. Gotową masę wylej na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Ciasto na roladę piecz przez około 20-25 minut.
  3. Upieczoną roladę wyjmij z piekarnika, przełóż do góry nogami na czystą ściereczkę i ostrożnie oderwij papier do pieczenia. Następnie zwiń ciasto w ściereczkę tworząc rulon i odstaw do wystudzenia. 
  4. Gdy ciasto stygnie, przygotuj farsz, czyli obierz i posiekaj cebulkę oraz pieczarki, a potem przesmaż je na oliwie. Podsmażone warzywa odstaw do wystudzenia. 
  5. Ciasto na roladę rozwiń ze ścierki na płasko, posmaruj serkiem śmietankowym i wyłóż pieczarki z cebulką na wierzch. Całość ciasno zroluj i owiń folią aluminiową.
  6. Gotową roladę wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny i krój w plasterki dopiero przed samym podaniem.