Kiedy dowiedziałam się, że tradycyjny pudding brytyjski powstaje z nieświeżego chleba, miałam mocno mieszane uczucia. Ja z czerstwego pieczywa robię co najwyżej chleb w jajku albo tosty francuskie, ale żeby od razu zamieniać takie kromki w pełnowymiarowy deser? Z jednej strony wydawało mi się to dziwaczne, a z drugiej aż kusiło żeby wypróbować.

Przełamałam się więc i skorzystałam z oryginalnego, brytyjskiego przepisu. Efekt przekroczył moje oczekiwania - córkom pudding posmakował bardziej niż lody. Finalnie to dwie korzyści w jednym: czerstwe pieczywo się nie marnuje, a ja nie muszę męczyć się z szykowaniem domowych lodów. Wszyscy są zadowoleni.

Przepis na letni pudding z owocami

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 250 g borówek (albo leśnych jagód)
  • 100 g jeżyn
  • 500 g malin
  • 175 g drobnego cukru trzcinowego
  • 7 kromek lekko czerstwego chleba (jasnego, nie może być ciemny)

Sposób przygotowania:

  1. Umyj wszystkie owoce, pozbaw szypułek i delikatnie osusz. Truskawki trzymaj osobno, nie łącz ich z pozostałymi owocami.
  2. Cukier wysyp na dużą patelnię, dodaj do niego 3 łyżki wody.
  3. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  4. Gdy będzie rozpuszczony, gotuj jeszcze przez minutę. Dodaj borówki, jeżyny i maliny, truskawki pozostawiając nadal osobno.
  5. Gotuj przez 3 minuty na małym ogniu.
  6. Owoce powinny przez ten czas lekko zmięknąć i nieco puścić sok. Umieść sitko nad miską i wlej owoce i sok. 
  7. Wyłóż miskę folią spożywczą (najlepiej jest wykorzystać 2 spore kawałki) i przygotuj chleb. 
  8. Odetnij skórki z chleba. Przekrój 4 kawałki chleba na pół, lekko pod kątem, aby uzyskać 2 prostokąty. Pokrój 2 kolejne kromki na trójkąty. Pozostaw ostatni kawałek chleba bez krojenia, w całości. 
  9. Teraz zanurz cały kawałek chleba w soku owocowym, aby dokładnie go pokrył. Wciśnij go na dno miski wyłożonej folią spożywczą. Teraz zamocz w soku prostokątne kawałki, włóż je do miski, dociskając do brzegów.
  10. Teraz pudding obłóż wszystkimi owocami - nie tylko tymi podduszonymi wcześniej na patelni, ale również truskawkami.
  11. Na sam koniec przełóż do miski chlebowe trójkąty, oczywiście też dokładnie nasączone owocowym sokiem.
  12. Teraz zabezpiecz pudding od wierzchu folią spożywczą i odstaw do lodówki. Powinien się chłodzić przez co najmniej 6 godzin.
  13. Aby zaserwować pudding, wystarczy prosty trik. Odwiń z wierzchu folię spożywczą i zamiast niej ułóż duży talerz. Teraz odwróć miskę z puddingiem, a powinien zgrabnie "wyskoczyć" na talerz. Możesz teraz do niego dołożyć jeszcze więcej owoców.

Jak przyspieszyć przygotowanie?

Dla leniwych istnieje super szybka alternatywa tego przepisu, chociaż nie oszukujmy się - nie umywa się ona do brytyjskiego oryginału. Jeśli jednak nie masz zbyt wiele czasu, a potrzebujesz mądrze wykorzystać czerstwe pieczywo, możesz skorzystać z gotowego, sklepowego syropu owocowego.

Wtedy nie musisz poświęcać czasu na szykowanie własnej wersji na patelni. Nie nastawiaj się jednak, że taki pudding będzie smakował aż tak dobrze.