Kiedy dowiedziałam się, że tradycyjny pudding brytyjski powstaje z nieświeżego chleba, miałam mocno mieszane uczucia. Ja z czerstwego pieczywa robię co najwyżej chleb w jajku albo tosty francuskie, ale żeby od razu zamieniać takie kromki w pełnowymiarowy deser? Z jednej strony wydawało mi się to dziwaczne, a z drugiej aż kusiło żeby wypróbować.
Przełamałam się więc i skorzystałam z oryginalnego, brytyjskiego przepisu. Efekt przekroczył moje oczekiwania - córkom pudding posmakował bardziej niż lody. Finalnie to dwie korzyści w jednym: czerstwe pieczywo się nie marnuje, a ja nie muszę męczyć się z szykowaniem domowych lodów. Wszyscy są zadowoleni.
Przepis na letni pudding z owocami
Składniki:
- 300 g truskawek
- 250 g borówek (albo leśnych jagód)
- 100 g jeżyn
- 500 g malin
- 175 g drobnego cukru trzcinowego
- 7 kromek lekko czerstwego chleba (jasnego, nie może być ciemny)
Sposób przygotowania:
- Umyj wszystkie owoce, pozbaw szypułek i delikatnie osusz. Truskawki trzymaj osobno, nie łącz ich z pozostałymi owocami.
- Cukier wysyp na dużą patelnię, dodaj do niego 3 łyżki wody.
- Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
- Gdy będzie rozpuszczony, gotuj jeszcze przez minutę. Dodaj borówki, jeżyny i maliny, truskawki pozostawiając nadal osobno.
- Gotuj przez 3 minuty na małym ogniu.
- Owoce powinny przez ten czas lekko zmięknąć i nieco puścić sok. Umieść sitko nad miską i wlej owoce i sok.
- Wyłóż miskę folią spożywczą (najlepiej jest wykorzystać 2 spore kawałki) i przygotuj chleb.
- Odetnij skórki z chleba. Przekrój 4 kawałki chleba na pół, lekko pod kątem, aby uzyskać 2 prostokąty. Pokrój 2 kolejne kromki na trójkąty. Pozostaw ostatni kawałek chleba bez krojenia, w całości.
- Teraz zanurz cały kawałek chleba w soku owocowym, aby dokładnie go pokrył. Wciśnij go na dno miski wyłożonej folią spożywczą. Teraz zamocz w soku prostokątne kawałki, włóż je do miski, dociskając do brzegów.
- Teraz pudding obłóż wszystkimi owocami - nie tylko tymi podduszonymi wcześniej na patelni, ale również truskawkami.
- Na sam koniec przełóż do miski chlebowe trójkąty, oczywiście też dokładnie nasączone owocowym sokiem.
- Teraz zabezpiecz pudding od wierzchu folią spożywczą i odstaw do lodówki. Powinien się chłodzić przez co najmniej 6 godzin.
- Aby zaserwować pudding, wystarczy prosty trik. Odwiń z wierzchu folię spożywczą i zamiast niej ułóż duży talerz. Teraz odwróć miskę z puddingiem, a powinien zgrabnie "wyskoczyć" na talerz. Możesz teraz do niego dołożyć jeszcze więcej owoców.
Jak przyspieszyć przygotowanie?
Dla leniwych istnieje super szybka alternatywa tego przepisu, chociaż nie oszukujmy się - nie umywa się ona do brytyjskiego oryginału. Jeśli jednak nie masz zbyt wiele czasu, a potrzebujesz mądrze wykorzystać czerstwe pieczywo, możesz skorzystać z gotowego, sklepowego syropu owocowego.
Wtedy nie musisz poświęcać czasu na szykowanie własnej wersji na patelni. Nie nastawiaj się jednak, że taki pudding będzie smakował aż tak dobrze.















