Racuchy z malinami to świetny pomysł na słodkie śniadanie. Smaży się je błyskawicznie, a ciasto wystarczy wymieszać łyżką. Bez wyrastania, bez czekania, kilka chwil i gotowe. Zamiast malin możesz użyć dowolnych świeżych owoców. Sprawdzą się borówki, truskawki, jagody czy porzeczki. Placuszki są jedynie lekko słodkie, więc kwaśne owoce, świetnie przełamią ich smak.
Jak zrobić racuchy z ricottą?
Do racuchów zamiast mleka dodaje serek ricotta. Choć nie jest on u nas bardzo popularny, to z łatwością dostaniesz go w większych sklepach spożywczych czy dyskontach. Nie jest drogi, a w kuchni można go wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzi się jako dodatek do sernika, zrobisz z niego prosty deser z owocami, a także kremowy sos do obiadu. Ja używam go do racuchów, dzięki czemu wychodzą bardzo sycące i treściwe (to dzięki sporej zawartości białka).
Przepis na racuchy jest prosty. Nie trzeba niczego ubijać, składniki wymieszaj łyżką, aż do połączenia. Następnie usmaż racuszki na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż będą puszyste i rumiane. Podawaj gorące ze świeżymi owocami (u mnie były to maliny).
Przepis na racuchy z ricotty
Składniki:
- 250 g sera ricotta
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- garść malin do podania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż ricottę, wbij całe jajka i wsyp cukier. Wymieszaj składniki trzepaczką. Dodaj do nich mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ponownie wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką wykładaj ciasto i smaż je przez 2-3 minut z każdej strony, aż będą złote i rumiane. Na początek przykryj je pokrywką, wtedy racuchy urosną i będą puszyste.
- Usmażone przełóż na ręcznik kuchenny, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj ze świeżymi malinami lub ulubionymi sezonowymi owocami.
Dodatki do racuchów i proste modyfikacje przepisu
Zobacz, jak w prosty sposób możesz zmienić przepis i z czym warto podać racuszki.
- Jeśli nie masz ricotty, to możesz wykorzystać zwykły twaróg. Rozetrzyj go dokładnie widelcem lub zmiel w malakserze, aby miał kremową konsystencję.
- Część owoców możesz dodać do ciasta. Racuchy wyjdą bardziej owocowe, ale nie przesadzaj z ilością, bo będą zbyt wilgotne.
- Gotowe racuchy możesz posypać cukrem pudrem, jeśli wolisz słodszą wersję placków.
- Racuchy z ricotty świetnie smakują również z polewą czekoladową, posiekanymi orzechami albo po prostu z ulubionym dżemem.

















