Uważam, że najprostsze domowe przepisy niosą ze sobą najwięcej ciepła i wspomnień. Ten deser to dla mnie coroczny rytuał – zawsze szykuję go na 1 listopada. Nie wymaga wielu składników ani długiego stania przy kuchni, a zawsze znika z miseczek błyskawicznie. Jest delikatny i pachnie wanilią. I naprawdę najlepiej smakuje w chłodny, listopadowy dzień.

Ryżowy słodki deser 

Wygląda niepozornie (ale mam na to sposób!), jest kremowy i delikatnie słodki. Pieczony pudding ryżowy to deser, który łatwo przeoczyć wśród bogatych ciast czy wymyślnych wypieków. A jednak, kiedy pojawia się na stole, nikt nie narzeka. Smakuje dzieciom i dorosłym, świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. W moim domu to deser na dzień Wszystkich Świętych – szybki, niedrogi i pełen domowego ciepła.

Kluczowym składnikiem przepisu jest ryż jaśminowy – miękki, lekko kleisty, ale nie rozgotowany. W połączeniu z ciepłym mlekiem, aromatyzowanym wanilią, tworzy kremową bazę, którą dopełniają rodzynki. Te ostatnie można wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie, żeby nabrały jeszcze więcej smaku.

Deser szykuje się szybko, nie trzeba przy nim stać. Cała magia dzieje się w piekarniku. Dzięki temu pudding ma miękką, lekko zwartą konsystencję i pięknie zarumienioną górę. 

Często dzień wcześniej gotuję ryż i mleko z przyprawami. W dniu, gdy zamierzam go podać, tylko łączę składniki, dzielę na porcje i wstawiam do piekarnika. Potem ozdabiam i gotowe.

Przepis na pieczony pudding ryżowy

Składniki:

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 300 ml mleka
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 3 garści rodzynek
  • 1 laska wanilii
  • garść orzechów (laskowe lub inne ulubione)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie i odstaw do przestudzenia. 
  2. W międzyczasie podgrzej mleko z laską wanilii, ale nie doprowadzaj do wrzenia – ma być ciepłe, nie gorące. Odstaw do całkowitego ostygnięcia i usuń wanilię.
  3. W osobnej misce ubij jajka z cukrem na jasną masę, a następnie połącz z wystudzonym mlekiem. Do ryżu dodaj rodzynki, całość zalej mleczną masą i dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż mieszankę do niewielkich naczyń żaroodpornych. Piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach – aż pudding lekko się zarumieni i stężeje.
  5. Przed podaniem posyp pokruszonymi orzechami.

Z czym podawać pudding ryżowy?

Na ciepło sprawdzi się z odrobiną cynamonu lub tartym jabłkiem. Na zimno – z konfiturą malinową albo kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Można też polać go słodką śmietanką lub jogurtem. Świetnie komponuje się z karmelizowanymi owocami albo kilkoma kroplami miodu.

W wersji świątecznej warto dodać do środka odrobinę skórki pomarańczowej albo kilka goździków do mleka na etapie podgrzewania. 

Pudding ryżowy posypany z wierzchu orzechami można polać odrobiną syropu klonowego. W takim wydaniu według mnie jest najlepszy.