Ciasto drożdżowe kiedyś było moim Everestem. Ponieważ pamiętałam z dzieciństwa, że babcia ugniatała je tak pracowicie, że aż uwidaczniały się jej mięśnie na przedramionach, wydawało mi się zbyt wyczerpujące. Poza tym moje pierwsze próby kończyły się na zbitych plackach intensywnie pachnących drożdżami. Dopiero później dowiedziałam się, że pozornie pracochłonne ciasto można zrobić bez większego trudu. Otworzył się przede mną świat nocnych, sypanych lub łyżką mieszanych drożdżówek. Ale ten ostatnio wykorzystany przeze mnie trik przebija wszystko. Eliminuje wszelkie znoje i potencjalne błędy, nie wymaga długiego czekania, a ciasto wychodzi pulchne i lekkie.
Na czym polega trik z przykrywką?
Składniki na to błyskawiczne ciasto drożdżowe nie różnią się właściwie od tych, które znajdziesz w standardowych przepisach. Moc metody polega nie na proporcjach czy wyjątkowych dodatkach, a na metodzie przygotowania. Najważniejsze to znaleźć odpowiednie naczynie. Najlepiej, jeśli będzie to zaokrąglona u podstawy miska do mieszania ciasta, która ma dopasowaną przykrywkę. Alternatywnie możesz też wykorzystać duży pojemnik do przechowywania, lub brytfankę, ale trudniej będzie w nich odpowiednio połączyć składniki.
Na czym to polega? Po prostu umieszczasz wszystkie elementy w misce (zaczyn drożdżowy + mąka + pozostałe składniki typu jajka, tłuszcz i aromaty). Przykrywasz ją i wykonujesz kilkanaście energicznych okrężnych ruchów, by dobrze wymieszać zawartość. Następnie otwierasz, by ją odpowietrzyć, ponownie zamykasz i odstawiasz na mniej więcej godzinę. Lub do czasu, gdy ciasto wyrośnie pod samą przykrywkę lub nawet ją lekko uniesie. Wewnątrz tworzy się mikroklimat, który sprzyja szybszej pracy drożdży. Jeśli używasz naczynia z ciężką pokrywą, upewnij się, że ciasto ma wystarczająco dużo miejsca i zamknięta misa nie ograniczy jego wzrostu. Potem wystarczy już tylko przełożyć je do foremki i upiec. Możesz dołożyć dowolne dodatki, na przykład owoce lub klasyczną maślaną kruszonkę.
Jak zrobić ekspresowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania?
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 70 g masła
- 500 g mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
- Podgrzej mleko do temperatury około 37°C. Wkrusz do niego drożdże i wsyp 2 łyżki cukru. Wymieszaj i odstaw na na około 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować. Jeśli mleko nie było zbyt gorące lub zbyt zimne, a drożdże były świeże i aktywne, bardzo szybko zobaczysz, że mieszanka pieni się i rośnie.
- Roztop masło. Rozpuść w nim 2 łyżki cukru. Odstaw do przestudzenia.
- Połącz w misce zaczyn, mąkę, masło oraz żółtka i jajko (pamiętaj, że powinny mieć temperaturę pokojową). Dodaj szczyptę soli i wanilię.
- Dalej postępuj według wskazówek podanych powyżej – wymieszaj składniki, odpowietrz, zamknij miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia.
- Przełóż ciasto drożdżowe do foremki o wymiarach 25 x 35 cm wyścielonej pergaminem. Rozciągnij je palcami, by pokryć całe dno blachy. W tym momencie możesz posypać placek kruszonką, posmarować masą z masła, brązowego cukru i cynamonu lub położyć na wierzchu owoce.
- Piecz ciasto przez około 30 minut w 180°C (tryb góra-dół).

















