Nic nie smakuje tak dobrze jak świeżo upieczone ciasto drożdżowe - lekkie, puszyste i mięciutkie. Na co dzień robię je klasyczną metodą z wyrabianiem i podwójnym wyrastaniem, jednak gdy spodziewam się gości, piekę nocną drożdżówkę. Dzięki temu mam więcej czasu na spotkania z rodziną, a pyszne ciacho z jabłkami i kruszonką robi się niemal samo.

Jak zrobić nocne ciasto drożdżowe?

Dzień przed pieczeniem, wieczorem, wkładam do dużej miski składniki na ciasto drożdżowe w odpowiedniej kolejności. Nie mieszam ich ani nie zagniatam. Przykrywam jedynie ściereczką i zostawiam na blacie. Następnego dnia dosypuję do nich mąkę i mieszam całość zwykłą łyżką. Bez wyrabiania mam gotowe ciasto drożdżowe. Przekładam je do formy, a na wierzch układam jabłka (u mnie zwykle kwaśna szara reneta) i sporą ilość kruszonki. Wstawiam całość do zimnego piekarnika, dzięki czemu podczas nagrzewania ciasto może podrosnąć, choć najwięcej rośnie w trakcie pieczenia. Nocna drożdżówka wychodzi bardzo puszysta, miękka i delikatna. Ciasto jest lekkie niczym puch i znika zawsze w kilka minut, a goście proszą o przepis.

Przepis na nocne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży świeżych 
  • 3 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół kostki masła 
  • 60 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem (dzień przed pieczeniem ciasta) do dużej miski wlej olej, mleko, dodaj sól, cukier, cukier waniliowy oraz całe jajka. Na wierzch wkrusz świeże drożdże. Składników nie mieszaj, a przykryj je ściereczką i zostaw na całą noc (na blacie, nie trzeba wkładać ich do lodówki).
  2. Następnego dnia rano dodaj do miski mąkę i wymieszaj całość łyżką do połączenia. Ciasto będzie dość rzadkie (dużo rzadsze niż klasyczne ciasto drożdżowe).
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto.
  4. Następnie przygotuj jabłka. Obierz je ze skórki i pokrój w kostkę lub plasterki. Wyłóż je na ciasto i odstaw całość do wyrośnięcia na 15 minut. 
  5. W tym czasie przygotuj kruszonkę. W misce rozetrzyj masło z mąką, dodaj cukier i zagnieć kruszonkę. Wyłóż ją na jabłka.
  6. Wstaw ciasto do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na 180 stopni. Piecz przez 1 godzinę od momentu nagrzania się piekarnika. Sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
  7. Przed podaniem ostudź ciasto. Możesz udekorować je cukrem pudrem lub lukrem.