Nawet nie mrugnę okiem, kiedy podsuwają mi placki z jagodami albo brzoskwiniami. Na nic zaloty truskawek i malin na drożdżówkach. Ale za kruche ciasto ze śliwkami oddałabym wszystkie skarby świata. Chociaż kojarzy się ze schyłkiem wakacji, to właśnie ono jest dla mnie kwintesencją beztroski i babcinych wypieków. Gdyby dobroci było mało, w towarzystwie owoców i rumianego spodu bryluje tu jeszcze krem budyniowy. Rozpływa się w ustach i pasuje do bohaterek-węgierek jak ulał.
Jak zrobić idealne ciasto kruche pod śliwki?
Kruche ciasto to dość prosta sprawa, na pewno robi się je łatwiej niż drożdżowe lub biszkopt, ale jak każdy wypiek, potrafi być kapryśne. Dlatego warto skupić się na doborze składników i technice, żeby nie wyszło zbyt sypkie lub zakalcowate. Oto podstawowe zasady, które pozwolą zrobić ci taki placek ze śliwkami, że pozazdroszczą wszyscy w rodzinie:
- Dodaj do ciasta żółtka. To one nadadzą mu kruchą konsystencję, a poza tym spód zyska ładniejszą, złocistą barwę.
- Użyj mieszanki mąki uniwersalnej i krupczatki (np. 300 g + 200 g). Dzięki tej pierwszej ciasto będzie delikatne i lekko puszyste, a grubiej mielone ziarna zapewnią kruchość.
- Użyj zimnego masła dobrej jakości. Pokrój je w drobną kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach tarki i schładzaj w lodówce do ostatniej chwili.
- Nie wyrabiaj ciasta długo – wystarczy, że połączysz składniki. Nie piecz go od razu po zagnieceniu. Musi się schłodzić, inaczej po obróbce stanie się zbite i niesmaczne.
Ciasto ze śliwkami i budyniem na kruchym cieście – przepis
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 3 budynie śmietankowe
- 4 szklanki mleka
- 500 g śliwek
Przygotowanie:
- Usyp na stolnicy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki masło. Posiekaj je z suchymi składnikami. Dodaj żółtka. Zagnieć wszystko w jednolite ciasto. Jeśli wydaje ci się zbyt suche i nie chce się połączyć, dodaj odrobinę bardzo zimnej wody.
- Podziel ciasto na 2 części – jedna nieco mniejsza od drugiej. Owiń je folia i włóż do lodówki na godzinę.
- Rozmieszaj budynie w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko podgrzej w garnku. Kiedy zacznie lekko wrzeć, wlej cienkim strumieniem zimną miksturę. Cały czas mieszaj, żeby nie powstały grudki. Kidy budyń zgęstnieje, zestaw go z ognia i wystudź.
- Rozwałkuj większą część ciasta i wyłóż nią formę o wymiarach 24 x 34 cm. Podpiecz spód – 15 minut w 170°C.
- Wyłóż na niego masę budyniową. Poukładaj na niej umyte, przepołowione i wypestkowane śliwki. Na wierzch zetrzyj drugą część kruchego ciasta. Piecz do zarumienienia przez 45 minut w 170°C.
Jak podawać kruche ciasto ze śliwkami i budyniem?
Opcja minimum – kiedy wystygnie, oprósz je cukrem pudrem. Biały puszek pięknie dekoruje złocistą kruszonkę. Możesz także wymieszać brązowy cukier z cynamonem i ozdobić ciasto ze śliwkami taką korzenną posypką. To świetny pomysł na schyłek lata, kiedy dni stają się coraz chłodniejsze i przyda się coś na rozgrzanie.
Ciasto ze śliwkami i budyniem dobrze smakuje na ciepło. Możesz je lekko podgrzać przed podaniem jak szarlotkę i serwować w towarzystwie lodów. Jeśli lubisz bardzo słodkie desery, możesz także skropić je odrobiną słonego mlecznego karmelu.

















