Wygląda jak z cukierni, bo przenikają się w nim dwie masy – jasna i czekoladowa. Robi wrażenie na wszystkich gościach, a wcale nie jest trudne do przyszykowania. Wystarczy ukręcić jajka z cukrem, a potem wmieszać resztę dodatków. Żadnego ucierania lub roztapiania masła, robi się bez kłopotu i specjalnych technik cukierniczych. Śliwki nie puszczają soku do ciasta i apetycznie się zapiekają, bo posypuję je proszkiem. Wbrew pozorom nie chodzi o mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą ani kaszę mannę.

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami na oleju – przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 100 ml mleka 
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 500 g śliwek
  • 2 łyżki kisielu

Przygotowanie:

  1. Umyj śliwki węgierki (sprawdzą się najlepiej, ale możesz także wykorzystać inne odmiany, ważne, żeby były dojrzałe, słodkie i lekko kwaskowe). Przekrój je na połówki i usuń pestki. Posyp kisielem o smaku śliwkowym lub leśnych owoców. Proszek stworzy powłoczkę na wierzchu węgierek, związując ich sok. Dzięki temu nie powstanie zakalec. 
  2. Ucieraj jajka z cukrem, aż powstanie bladożółta, kremowa, dobrze napowietrzona masa. 
  3. Dodaj proszek do pieczenia, olej, mleko, sok z cytryny i mąkę pszenną. Zmiksuj wszystko krótko na jednolitą masę. 
  4. Odłóż około 1/3 masy do oddzielnej miseczki. Wmieszaj kakao szpatułką. 
  5. Wyłóż foremkę o wymiarach 27 x 17 cm papierem do pieczenia. Umieść w niej połowę jasnego ciasta. Rozprowadź po całym spodzie. Nałóż kakaową masę – lekko ją wmieszaj, na przykład patyczkiem lub trzonkiem łyżki, żeby nie tworzyła równej warstwy.  
  6. Poukładaj śliwki. Nie musisz się starać, żeby wszystkie były skórką do dołu, ale rozłóż je równomiernie. Przykryj pozostałą jasną masą. 
  7. Piecz ciasto ze śliwkami na oleju przez około 50 minut w 170°C (tryb góra dół). Zrób test suchego patyczka. Jeśli placek zdał go pomyślnie, zostaw go jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a potem wystudź na blacie kuchennym. 

Jak udekorować kakaowo-śmietankowe ciasto ze śliwkami?

Jeśli delikatny kakaowy akcent w cieście ci wystarczy, możesz tylko oprószyć gotowy, wystudzony placek cukrem pudrem. Warto wymieszać go z odrobiną cynamonu lub mielonych goździków, żeby stworzyć posypkę z korzennym aromatem. A gdy chcesz jeszcze podkręcić czekoladowy aspekt wypieku, wykorzystaj do dekoracji polewę, która zastygnie na apetyczną, lśniącą kratkę. Możesz zrobić ją tylko z dwóch składników – śmietanki 30% i czekolady. Połam tabliczkę na mniejsze cząstki i zalej ją 100 ml podgrzanej prawie do punktu wrzenia kremówki. Odstaw na chwilę, żeby kostki złapały temperaturę, a potem wymieszaj na gładką masę. Polej ciasto łyżką lub butelką z dozownikiem, tworząc cienkie, przecinające się ze sobą paseczki

Na „proszony" podwieczorek podziel ciasto ze śliwkami na kwadraciki i serwuj z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów – waniliowych, jogurtowych, orzechowych lub o smaku chałwy. Jeśli placek nie był wcześniej udekorowany czekoladą, możesz skropić go przed podaniem solonym karmelem

Źródło: youtube.com/@HeniaFoksprzepismamypl