Wygląda jak z cukierni, bo przenikają się w nim dwie masy – jasna i czekoladowa. Robi wrażenie na wszystkich gościach, a wcale nie jest trudne do przyszykowania. Wystarczy ukręcić jajka z cukrem, a potem wmieszać resztę dodatków. Żadnego ucierania lub roztapiania masła, robi się bez kłopotu i specjalnych technik cukierniczych. Śliwki nie puszczają soku do ciasta i apetycznie się zapiekają, bo posypuję je proszkiem. Wbrew pozorom nie chodzi o mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą ani kaszę mannę.
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami na oleju – przepis
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 g śliwek
- 2 łyżki kisielu
Przygotowanie:
- Umyj śliwki węgierki (sprawdzą się najlepiej, ale możesz także wykorzystać inne odmiany, ważne, żeby były dojrzałe, słodkie i lekko kwaskowe). Przekrój je na połówki i usuń pestki. Posyp kisielem o smaku śliwkowym lub leśnych owoców. Proszek stworzy powłoczkę na wierzchu węgierek, związując ich sok. Dzięki temu nie powstanie zakalec.
- Ucieraj jajka z cukrem, aż powstanie bladożółta, kremowa, dobrze napowietrzona masa.
- Dodaj proszek do pieczenia, olej, mleko, sok z cytryny i mąkę pszenną. Zmiksuj wszystko krótko na jednolitą masę.
- Odłóż około 1/3 masy do oddzielnej miseczki. Wmieszaj kakao szpatułką.
- Wyłóż foremkę o wymiarach 27 x 17 cm papierem do pieczenia. Umieść w niej połowę jasnego ciasta. Rozprowadź po całym spodzie. Nałóż kakaową masę – lekko ją wmieszaj, na przykład patyczkiem lub trzonkiem łyżki, żeby nie tworzyła równej warstwy.
- Poukładaj śliwki. Nie musisz się starać, żeby wszystkie były skórką do dołu, ale rozłóż je równomiernie. Przykryj pozostałą jasną masą.
- Piecz ciasto ze śliwkami na oleju przez około 50 minut w 170°C (tryb góra dół). Zrób test suchego patyczka. Jeśli placek zdał go pomyślnie, zostaw go jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a potem wystudź na blacie kuchennym.
Jak udekorować kakaowo-śmietankowe ciasto ze śliwkami?
Jeśli delikatny kakaowy akcent w cieście ci wystarczy, możesz tylko oprószyć gotowy, wystudzony placek cukrem pudrem. Warto wymieszać go z odrobiną cynamonu lub mielonych goździków, żeby stworzyć posypkę z korzennym aromatem. A gdy chcesz jeszcze podkręcić czekoladowy aspekt wypieku, wykorzystaj do dekoracji polewę, która zastygnie na apetyczną, lśniącą kratkę. Możesz zrobić ją tylko z dwóch składników – śmietanki 30% i czekolady. Połam tabliczkę na mniejsze cząstki i zalej ją 100 ml podgrzanej prawie do punktu wrzenia kremówki. Odstaw na chwilę, żeby kostki złapały temperaturę, a potem wymieszaj na gładką masę. Polej ciasto łyżką lub butelką z dozownikiem, tworząc cienkie, przecinające się ze sobą paseczki.
Na „proszony" podwieczorek podziel ciasto ze śliwkami na kwadraciki i serwuj z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów – waniliowych, jogurtowych, orzechowych lub o smaku chałwy. Jeśli placek nie był wcześniej udekorowany czekoladą, możesz skropić go przed podaniem solonym karmelem.
Źródło: youtube.com/@HeniaFoksprzepismamypl

















