Na świeżo upieczonych piernikach można sobie połamać zęby - i nic przyjemnego jeść ciastka twarde jak kamień. Pierniczki mogą być twarde np. przez nadmiar mąki lub miodu. Tradycyjne ciasto na piernik jest też gęste i zbite, co nie sprzyja wymarzonej konsystencji tuż po wyjęciu z piekarnika. Dojrzewanie surowego ciasta jest nie tylko dla smaku, ale też po to, by piernik później był jak trzeba: mięsisty (gęsty), miękki i wilgotny po upieczeniu. Ciastka jednak najczęściej robi się od ręki i bez czekania tygodniami. Na szczęście są sposoby na twarde pierniczki - w dodatku takie, które nie wymagają żadnych wymyślnych dodatków, bo przed świętami na pewno masz tę 1 rzecz w domu w sporej ilości.

Przygotuj się na święta z kanałem messenger MojeGotowanie.pl - podrzucamy tu codziennie po 2 przepisy, triki lub redakcyjne „polecajki” produktów ze sklepów wartych uwagi. A w międzyczasie dostaniesz też zawsze smaczny pomysł na codzienny obiad - w końcu przed świętami też trzeba coś jeść. 

Co zrobić, by otrzymać miękkie pierniczki na święta?

Pierniki z lukrem pakuję do puszki sposobem, przekładając je pergaminem lub papierem do pieczenia. Dzięki temu nie ma szans, by lukier z sąsiednich pierniczków się pozlepiał czy cokolwiek uszkodziło. To wszystko przekładam podczas układania świeżo obraną skórką z pomarańczy. Wszystko szczelnie razem zamykam i przechowuję w temperaturze pokojowej. Niektórzy doradzają, by dodać do puszki również cząstki pomarańczy, ale skórka oddaje wilgoć równie dobrze, a jest mniejsze ryzyko, że złapie pleśń. Co 2. dzień sprawdzam, jak wygląda sytuacja - czy nic się nie psuje i wymieniam skórkę na świeżą aż do świąt. Po kilku dniach zawartość puszki pachnie jak najpiękniejsze perfumy. 

Inne skuteczne sposoby na twarde pierniczki 

Zamiast skórki z pomarańczy możesz dodać obierki z jabłka. Zadziałają tak samo jak skórka z pomarańczy. Trzeba tylko pamiętać, by kłaść skórkę na pierniczkach zewnętrzną stroną, a nie miąższem by zbyt nie rozmiękczyć pierniczków sokiem. Chodzi o to, by sok z obierek parował i by w pojemniku tworzył delikatną wilgoć. Z obierkami robimy to samo - wymieniamy po 1-2 dniach, by nie zalęgła się pleśń. Jeśli nie masz żadnych owoców, dodaj po prostu kromkę chleba, najlepiej domowego - ewentualnie sklepowego o jak najkrótszym i najprostszym składzie. 

Pierniki można też „zaprawić” w łazience - zwykle jest tu dość wilgotno, więc ciastka zdecydowanie szybciej złapią tyle wilgoci, ile potrzebują. Przełóż je do miski, przykryj czystą bawełnianą ściereczką lub gazą.