W internecie można znaleźć setki przepisów na piernik - co roku rekordy popularności bije piernik last minute, który można przygotować przed samymi świętami. Ja jednak uważam, że żaden deser nie może równać się ze smakiem tradycyjnego, staropolskiego piernika, którego przygotowanie trzeba zacząć już w połowie listopada. Nie ma co dyskutować: dojrzewający rarytas jest 100x lepszy niż szybkie pierniki. Trzeba jednak o nim pomyśleć z wyprzedzeniem, ale za to po naszykowaniu ciasta, można o nim zupełnie zapomnieć na kolejnych kilka tygodni.

Przepis na staropolski piernik dojrzewający

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 500 g miodu
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody (płaskie)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 saszetki przyprawy do piernika

Na nadzienie:

  • 2 słoiczki gęstych powideł (opcjonalnie, niektórzy używają samej masy z kaszy manny)
  • litr mleka
  • łyżka kakao
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 300 g masła
  • 200 g cukru

Na polewę:

  • 60 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody

Sposób przygotowania:

Na 6 tygodni przed Wigilią:

  1. Rozpocznij od przygotowania ciasta piernikowego, aby mogło leżakować. Najlepiej zrobić je 6 tygodni przed Wigilią.
  2. Cukier, miód i masło umieść w garnku z grubym dnem. Podgrzewaj powoli, aż prawie zaczną wrzeć - nie pozwalaj jednak, aby się zagotowały.
  3. Zdejmij z ognia i ostudź, przełóż do miski.
  4. Sodę rozpuść w mleku. Do masy miodowej dodaj sodę z mlekiem i całą resztę składników. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach. 
  5. Ciasto na piernik staropolski początkowo może wydawać ci się rzadkie, ale z czasem będzie gęstniało. Wyrobione ciasto włóż do szklanego naczynia, owiń ściereczką. Wstaw do lodówki albo umieść w innym chłodnym miejscu na 6 tygodni.

Na 4 dni przed Wigilią:

  1. Dojrzałe ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj i upiecz w 180 stopniach C. Czas pieczenia to około 15 minut, ja wykorzystuję blachę 25x40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Powidła wymieszaj z kakao. Mleko zagotuj, wsyp kaszę manną i cukier. Gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając.
  3. Ugotowaną masę odstaw do ostygnięcia, ale co jakiś czas ją przemieszaj, żeby nie zrobił się kożuch.
  4. Miękkie masło utrzyj razem z masą z kaszy manny. 
  5. Blaty ciasta przełóż gotowym kremem i powidłami - niektórzy używają tylko sam krem, inni smarują jedynie cieniutką warstewkę powideł bezpośrednio pod kremem. Ja najczęściej stosuję inny patent: ciasto przekładam 1 raz masą i 1 raz powidłami.
  6. Polej piernik staropolski polewą czekoladową, przygotowaną następująco: masło, cukier i kakao podgrzej na małym ogniu, mieszając. Gdy polewa będzie jednolita, dodaj śmietanę i żelatynę i zdejmij z ognia. Mieszaj aż do dokładnego połączenia składników.

Ważne porady

Piernik piekę co roku w blaszce o wymiarach 25x40 cm, a gotowy piernik ma wysokość około 10 cm - podane proporcje wystarczają więc na przygotowanie naprawdę dużego ciasta. Niektórzy do kremu z kaszy manny dodają również wysokoprocentowy płyn, ja jednak świadomie rezygnuję z tego dodatku z uwagi na dzieci i seniorów w mojej rodzinie.