Semifreddo to doskonały włoski deser lodowy. Podaje się go w wersji pół mrożonej (trochę jak lody, trochę jak mus), jak wskazuje jego nazwa. Dlatego ten deser uwielbiają nawet ci, którzy nie przepadają za lodami. Zwyczajowo kroi się je jak ciasto i podaje na talerzyku. Najczęściej powstaje z żółtek, cukru i bitej śmietany. Częstym dodatkiem są świeże owoce, orzechy, czekolada, kawa i kruche ciasteczka. Poniżej znajdziesz przepis na semifreddo z masła orzechowego. Warto wypróbować je, choć 1 raz.
Naszykuj składniki na semifreddo
Choć nazwa brzmi zagadkowo, w przepisie nie ma trudno dostępnych składników. Być może nawet masz je ukryte w kuchennej szafce. Nie pozostaje nic innego, niż zgromadzić je na blacie i zacząć kręcić semifreddo.
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki masła orzechowego
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 szklanki śmietanki kremówki 30-36% i 3-4 łyżki oddzielnie
- naturalny serek kremowy
- orzeszki ziemne
- herbatniki czekoladowe lub kakaowe
Jak zrobić semifreddo z masła orzechowego?
- Do garnka wlej mleko i dosyp cukier. Gotuj, aż kryształki się rozpuszczą, mieszaj przez cały czas, żeby nic się nie przypaliło. Wyłącz.
- Do masy mlecznej dołóż masło orzechowe i wymieszaj dokładnie do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do wystudzenia (do osiągnięcia temperatury pokojowej).
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj do niej 3-4 łyżki kremówki, połącz składniki.
- 500 ml śmietanki przelej do miski i zacznij ubijać, zaczynając od małych obrotów, zwiększaj je stopniowo do średnich. Dodaj do niej serek śmietankowy, a następnie 3/4 masy orzechowej. Wymieszaj łyżką. Składniki nie muszą być dobrze połączone, to nie ma większego znaczenia.
- Małą keksówkę wyłóż folią spożywczą. Powinna wystawać na zewnątrz. Wstaw ją na 5 minut do zamrażalnika.
- W tym czasie rozdrobnij herbatniki i orzeszki. Część mieszanki rozłóż na dnie blaszki. Wlej połowę śmietanki z masłem orzechowym i posyp herbatnikowo-orzechowym proszkiem. Ponownie dodaj masę śmietanową, a potem część sosu czekoladowego. Możesz zrobić esy-floresy patyczkiem, chodzi o delikatne połączenie poszczególnych warstw. Na to znowu nałóż śmietankę, posyp orzeszkami i herbatnikami. Następnie pora na ostatnią porcję masy śmietankowo-orzechowej. Wierzch wieńczy płynna czekolada. Możesz go dodatkowo ozdobić według uznania, np. ciasteczkami i orzeszkami. Semifreddo z masła orzechowego otul folią spożywczą i wsadź do zamrażalnika na 6 godzin.

















