Semifreddo to doskonały włoski deser lodowy. Podaje się go w wersji pół mrożonej (trochę jak lody, trochę jak mus), jak wskazuje jego nazwa. Dlatego ten deser uwielbiają nawet ci, którzy nie przepadają za lodami. Zwyczajowo kroi się je jak ciasto i podaje na talerzyku. Najczęściej powstaje z żółtek, cukru i bitej śmietany. Częstym dodatkiem są świeże owoce, orzechy, czekolada, kawa i kruche ciasteczka. Poniżej znajdziesz przepis na semifreddo z masła orzechowego. Warto wypróbować je, choć 1 raz.

Naszykuj składniki na semifreddo

Choć nazwa brzmi zagadkowo, w przepisie nie ma trudno dostępnych składników. Być może nawet masz je ukryte w kuchennej szafce. Nie pozostaje nic innego, niż zgromadzić je na blacie i zacząć kręcić semifreddo.

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki masła orzechowego
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30-36% i 3-4 łyżki oddzielnie
  • naturalny serek kremowy
  • orzeszki ziemne
  • herbatniki czekoladowe lub kakaowe

Jak zrobić semifreddo z masła orzechowego?

  1. Do garnka wlej mleko i dosyp cukier. Gotuj, aż kryształki się rozpuszczą, mieszaj przez cały czas, żeby nic się nie przypaliło. Wyłącz.
  2. Do masy mlecznej dołóż masło orzechowe i wymieszaj dokładnie do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do wystudzenia (do osiągnięcia temperatury pokojowej).
  3. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj do niej 3-4 łyżki kremówki, połącz składniki.
  4. 500 ml śmietanki przelej do miski i zacznij ubijać, zaczynając od małych obrotów, zwiększaj je stopniowo do średnich. Dodaj do niej serek śmietankowy, a następnie 3/4 masy orzechowej. Wymieszaj łyżką. Składniki nie muszą być dobrze połączone, to nie ma większego znaczenia.
  5. Małą keksówkę wyłóż folią spożywczą. Powinna wystawać na zewnątrz. Wstaw ją na 5 minut do zamrażalnika. 
  6.  W tym czasie rozdrobnij herbatniki i orzeszki. Część mieszanki rozłóż na dnie blaszki. Wlej połowę śmietanki z masłem orzechowym i posyp herbatnikowo-orzechowym proszkiem. Ponownie dodaj masę śmietanową, a potem część sosu czekoladowego. Możesz zrobić esy-floresy patyczkiem, chodzi o delikatne połączenie poszczególnych warstw. Na to znowu nałóż śmietankę, posyp orzeszkami i herbatnikami. Następnie pora na ostatnią porcję masy śmietankowo-orzechowej. Wierzch wieńczy płynna czekolada. Możesz go dodatkowo ozdobić według uznania, np. ciasteczkami i orzeszkami. Semifreddo z masła orzechowego otul folią spożywczą i wsadź do zamrażalnika na 6 godzin.