1 listopada zjeżdża się do mnie cała rodzina, dlatego lubię wcześniej przygotować jedzenie, aby nie stać cały dzień przy garach. Na takie okazje mam sprawdzony przepis na gulasz. Jest sycący, aromatyczny, a do tego z każdym odgrzewaniem smakuje coraz lepiej. Gotuję więc wielki gar, by dla każdego wystarczyło. Nie robię go klasycznie na wołowinie. Zamieniam ją na inne mięso i smakuje każdemu, nawet dzieciom. Taki gulasz podaję z kaszą albo z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Posypany zieleniną smakuje obłędnie.

Jakie mięso dodać do gulaszu zamiast wołowiny?

Zamiast wołowiny robię gulasz na indyku. To lżejsze mięso, które jest również dużo prostsze do przygotowania i szybciej się gotuje. Jednak najlepszym mięsem na gulasz wcale nie są piersi z indyka. Te łatwo stają się suche, dlatego polecam wykorzystać udziec bez skóry. Ta część mięsa po ugotowaniu jest delikatna, miękka i niemal rozpływa się w ustach. Warto pokroić ją w kostkę co najmniej centymetrową, pozostawiając ewentualny tłuszczyk, który nada całemu daniu smaku i aromatu. Indyk połączony z marchewką i papryką oraz aromatycznymi przyprawami tworzy danie godne uroczystego obiadu. Zapewniam, że każdy zje i poprosi o dokładkę. 

Przepis na gulasz z indyka

Składniki:

  • 400 g udźca z indyka
  • 1 marchewka
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Obraną cebulę pokrój w piórka. 
  2. Marchew obierz i pokrój w kostkę lub półplasterki.
  3. Mięso pokrój w w większe kawałki.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim cebulę, aż będzie szklista. Przełóż ją do garnka z grubym dnem.
  5. Na patelnię włóż mięso z indyka i obsmaż je z obu stron, cały czas mieszając.
  6. Następnie przełóż je do garnka z cebulą. Dodaj do niego marchewkę oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką i ostrą paprykę.
  7. Zalej całość szklanką wody, dodaj przecier pomidorowy i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. Przemieszaj całość od czasu do czasu.
  8. Papryki umyj, usuń z nich pestki i pokrój je w dużą kostkę. Dodaj je do mięsa po 30 minutach gotowania. Wymieszaj.
  9. Gotowy gulasz dopraw do smaku solą i pieprzem (jeśli będzie potrzeba). Podawaj posypany zieleniną (natką pietruszki lub koperkiem) z kromką dobrego chleba lub jako dodatek do kaszy lub ziemniaków.