1 listopada zjeżdża się do mnie cała rodzina, dlatego lubię wcześniej przygotować jedzenie, aby nie stać cały dzień przy garach. Na takie okazje mam sprawdzony przepis na gulasz. Jest sycący, aromatyczny, a do tego z każdym odgrzewaniem smakuje coraz lepiej. Gotuję więc wielki gar, by dla każdego wystarczyło. Nie robię go klasycznie na wołowinie. Zamieniam ją na inne mięso i smakuje każdemu, nawet dzieciom. Taki gulasz podaję z kaszą albo z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Posypany zieleniną smakuje obłędnie.
Jakie mięso dodać do gulaszu zamiast wołowiny?
Zamiast wołowiny robię gulasz na indyku. To lżejsze mięso, które jest również dużo prostsze do przygotowania i szybciej się gotuje. Jednak najlepszym mięsem na gulasz wcale nie są piersi z indyka. Te łatwo stają się suche, dlatego polecam wykorzystać udziec bez skóry. Ta część mięsa po ugotowaniu jest delikatna, miękka i niemal rozpływa się w ustach. Warto pokroić ją w kostkę co najmniej centymetrową, pozostawiając ewentualny tłuszczyk, który nada całemu daniu smaku i aromatu. Indyk połączony z marchewką i papryką oraz aromatycznymi przyprawami tworzy danie godne uroczystego obiadu. Zapewniam, że każdy zje i poprosi o dokładkę.
Przepis na gulasz z indyka
Składniki:
- 400 g udźca z indyka
- 1 marchewka
- 2 papryki
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Obraną cebulę pokrój w piórka.
- Marchew obierz i pokrój w kostkę lub półplasterki.
- Mięso pokrój w w większe kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim cebulę, aż będzie szklista. Przełóż ją do garnka z grubym dnem.
- Na patelnię włóż mięso z indyka i obsmaż je z obu stron, cały czas mieszając.
- Następnie przełóż je do garnka z cebulą. Dodaj do niego marchewkę oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką i ostrą paprykę.
- Zalej całość szklanką wody, dodaj przecier pomidorowy i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. Przemieszaj całość od czasu do czasu.
- Papryki umyj, usuń z nich pestki i pokrój je w dużą kostkę. Dodaj je do mięsa po 30 minutach gotowania. Wymieszaj.
- Gotowy gulasz dopraw do smaku solą i pieprzem (jeśli będzie potrzeba). Podawaj posypany zieleniną (natką pietruszki lub koperkiem) z kromką dobrego chleba lub jako dodatek do kaszy lub ziemniaków.
















