Greckie leczo, inaczej nazywane jest soufiko. To letni gulasz pochodzący z rejonu Ikarii. Nie znajdziesz w nim mięsa, to typowe lekkie danie, pełne warzyw i smaku. Warzywa podduszone z kilkoma przyprawami nabierają nowego smaku i aromatu. Takie leczo świetnie sprawdzi się na obiad lub lekką kolacją z dobrym chlebem, choć Grecy zazwyczaj podaję z serem feta, oliwkami lub grzankami. Smakuje genialnie. 

Dwa składniki, które Grecy dodają do leczo

Cukinia, papryka czy cebula to klasyczne składniki, które zawsze znajdziesz w polskim leczo. Ale Grecy dodają do niego dwa inne produkty, które sprawiają, że jest ono bardziej syte i gęste. Pierwszym z nich są ziemniaki. Obrane i pokrojone w kostkę świetnie łączą się z pozostałymi składnikami. Drugim warzywem jest bakłażan. W Polsce rzadko używany, nie cieszy się popularnością ze względu na charakterystyczną goryczkę. Jednak można się jej pozbyć w bardzo prosty sposób. Wystarczy pokrojonego w kostkę bakłażana przełożyć na sito i obficie posypać solą. Po godzinie odciśnij go z nadmiaru soku, opłucz i gotowe. Bakłażan straci goryczkę i będzie idealnym dodatkiem do greckiego leczo. A to przygotujesz w bardzo prosty sposób. Najlepiej zrób od razu podwójną porcję, odgrzewane następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.

Przepis na greckie leczo

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 2-3 marchewki
  • 2 papryki
  • 3 cebule
  • 450-600 g pomidorów z puszki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1/4-1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 papryczka serrano lub jalapeño
  • 2-4 łyżki ciemnego sosu balsamicznego
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano lub tymianku

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj warzywa. Ziemniaki obierz i pokrój je w plasterki, bakłażany, cukinie, marchewki, papryki i cebule pokrój w kostkę. 
  2. Umieść bakłażana w durszlaku i posyp obficie solą. Odstaw go na około 30-60 minut, aby zmiękł i stracił goryczkę. Opłucz go z nadmiaru soli i osusz.
  3. Rozgrzej duży garnek na średnim ogniu z oliwą z oliwek. Smaż na niej cebulę, aż zmięknie i nabierze złotego koloru (przez około 10 minut).
  4. Do cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż go, aż będzie aromatyczny.
  5. Dodaj wszystkie pozostałe warzywa do garnka i dopraw je solą, pieprzem i pomidorami. Wymieszaj i przykryj garnek. Gotuj przez 10 minut.
  6. Dodaj drobno posiekaną paprykę serrano. Gotuj na niewielkim gazie, aż warzywa zmiękną przez około 30 minut. Dopraw do smaku w razie potrzeby.
  7. Dodaj sos balsamiczny i oregano. Podawaj z fetą, oliwkami i grzankami.