Lista składników jest tu dość długa, ale niech cię to nie przerazi. Skorzystaj z kilku rad doświadczonego kucharza i przygotuj jego przepyszny śląski bigos mięsno-warzywny.
Jak zrobić dobry bigos z cukinii - rady Remigiusza Rączki
„Kochani ludkowie! Przy tym daniu nie musicie marasić dużo garków” - kiedy pan Remigiusz tak wita się z widzami, od razu wiadomo, że nie tylko poda coś pysznego, ale też nie zrobi zbytniego bałaganu w kuchni. To danie pitrasi się w jednym dużym garze, więc zmywania jest tyle, co nic.
Rączka do swojego bigosu wkrawa dwie kiełbaski podwędzane oraz kawał karkówki wieprzowej. Co ważne, karkówka powinna być poprzerastana, czyli mieć trochę tłuszczyku. Ten wytopi się podczas duszenia i danie będzie jeszcze smaczniejsze. Mięso użyte do śląskiego bigosu powinno być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je więc odpowiednio wcześniej z lodówki.
Mięso po przyprawieniu nie musi się długo marynować. Wystarczy mu kilka-kilkanaście minut w prostej marynacie. Poza sezonem do potrawy możesz dodać pomidory z puszki zamiast świeżych. Danie nie jest specjalnie ciężkie, dlatego nie wymaga dodatków typowych dla bigosu, jak kminek czy majeranek.
Przepis na śląski bigos z cukinii
Składniki:
- 4 cukinie (ok. 1 kg)
- 4 dojrzałe pomidory
- 800 g łopatki wieprzowej
- 50 ml oleju
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 3 liście laurowe
- 6 kuleczek ziela angielskiego
- 1 nieduża biała kapusta
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g ulubionej podwędzanej kiełbasy
- 1/2 łyżeczki mieszanki curry
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój najpierw w grubsze plastry, a następnie w drobniejszą kostkę ok. 1 cm na 1 cm.
- Pokrojoną łopatkę przypraw solą, mieloną papryką, olejem i wymieszaj. Odstaw na chwilkę do marynowania.
- W tym czasie obierz marchewkę i pokrój w kostkę.
- Cukinii nie obieraj ze skórki. Pokrój ją w kawałki i lekko osól, żeby puściła sok.
- Pokrój kiełbaski w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Kapustę drobno posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia.
- Podsmaż karkówkę na gorącym oleju z jednej i drugiej strony.
- Następnie do garnka z mięsem wrzuć pokrojoną marchewkę i podsmażaj dalej.
- Po chwili dodaj pokrojoną cebulę.
- Kolejna w garnku muszą się znaleźć pokrojone kiełbaski.
- Duś mięso z kiełbasą i warzywami pod przykryciem przez 30 minut.
- Odsącz cukinię z nadmiaru soku i dodaj ją do garnka.
- Następnie dosyp przyprawę curry oraz posiekaną kapustę. Przypraw danie także świeżo mielonym pieprzem, solą, przemieszaj, na wierzch połóż kawałek masła i duś dalej.
- W tym czasie sparz pomidory, obierz je ze skórki, pokrój w kostkę.
- Po kilku minutach dodaj do garnka pomidory, przemieszaj, dodaj koncentrat, ponownie przemieszaj i gotuj bigos jeszcze kilka minut, ale już bez pokrywki, żeby woda odparowała.
Remigiusz Rączka po spróbowaniu zawyrokował, że ten bigos najlepszy jest po prostu z pajdą świeżego chleba, nic więcej mu nie potrzeba. Smacznego!
















