To ciasto jest tak czekoladowe, że na samą myśl o nim zaczynają mi mocniej pracować ślinianki. Nie tylko mi - uwielbia je też cała moja rodzina. Na wyjątkowe okazje szykuję zawsze to intensywne ciasto. Przekładam je wybitnym kremem, a wierzch dodatkowo jeszcze obsypuję rodzynkami. Smak jest po prostu wybitny, a pracy nie ma wcale nie ma tak dużo. Obiecałam domownikom, że przyrządzę ten deser na Boże Ciało, a córki już od kilku dni dopytują, kiedy wreszcie nadejdzie to święto.

Przepis na intensywnie czekoladowe ciasto na Boże Ciało

Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao do ciast
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 100 g czekolady gorzkiej albo deserowej
  • 500 ml mleka
  • 300 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 300 g rodzynek
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • filiżanka zaparzonej kawy (ok. 200 ml)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki 36%

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki namocz w kawie - odstaw na kilka godzin, aby namiękły i przeszły jej smakiem. Zamoczone rodzynki wstaw do lodówki.
  2. Jajka na biszkopt ogrzej do temperatury pokojowej, aby nie były wprost z lodówki. Oddziel białka od żółtek.
  3. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do nich cukier, a gdy piana stanie się błyszcząca, powoli dodawaj żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  4. Mąkę przesiej do osobnej miski razem z kakao. Powoli wmieszaj do głównej masy.
  5. Nie miksuj teraz za długo, tylko aż składniki się połączą. Masę przełóż na dużą, kwadratową blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez 40 minut w 170 stopniach C.
  7. Po upieczeniu wyjmij z blaszki i odstaw do ostygnięcia. 
  8. Rodzynki odsącz.
  9. Wystudzony biszkopt ostrożnie przekrój na 2 blaty. Każdy z blatów nasącz esencją kawową, która powstała po nasączeniu rodzynek.
  10. W kąpieli wodnej rozpuść 100 g masła i 100 g gorzkiej czekolady (albo deserowej). Zdejmij rondelek z ognia, wymieszaj z odsączonymi rodzynkami. Część rodzynek możesz sobie odłożyć do obsypania wierzchu ciasta.
  11. W garnku zagotuj 400 ml mleka, dodaj do niego 100 g cukru i esencję waniliową.
  12. Pozostałe 100 ml mleka wymieszaj z 2 łyżkami mąki pszennej i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej.
  13. Wlej mieszankę do gotującej się masy w garnku.
  14. Mieszaj energicznie, aż gotująca się masa osiągnie konsystencję gęstego budyniu. 
  15. Gdy masa będzie budyniowa, zdejmij rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  16. Pozostałe 200 g masła ubij mikserem na puszysty krem. Partiami dodawaj wystudzony budyń.
  17. Przestań miksować i wymieszaj powstały krem z wystudzoną masą rodzynkowo-czekoladową.
  18. Połową kremu przełóż blaty biszkoptu, resztą posmaruj wierzch ciasta.
  19. Teraz w kąpieli wodnej roztop jeszcze mleczną czekoladę, dodaj do niej śmietankę kremówkę. Gdy otrzymasz gładką polewę, polej nią ciasto. Wierzch deseru możesz dodatkowo obsypać pozostałymi rodzynkami.
  20. Czekoladowe ciasto z kremem schłodź w lodówce. Powinno to potrwać co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.