To ciasto jest tak czekoladowe, że na samą myśl o nim zaczynają mi mocniej pracować ślinianki. Nie tylko mi - uwielbia je też cała moja rodzina. Na wyjątkowe okazje szykuję zawsze to intensywne ciasto. Przekładam je wybitnym kremem, a wierzch dodatkowo jeszcze obsypuję rodzynkami. Smak jest po prostu wybitny, a pracy nie ma wcale nie ma tak dużo. Obiecałam domownikom, że przyrządzę ten deser na Boże Ciało, a córki już od kilku dni dopytują, kiedy wreszcie nadejdzie to święto.
Przepis na intensywnie czekoladowe ciasto na Boże Ciało
Składniki:
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao do ciast
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 100 g czekolady gorzkiej albo deserowej
- 500 ml mleka
- 300 g masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 300 g rodzynek
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- filiżanka zaparzonej kawy (ok. 200 ml)
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
- Rodzynki namocz w kawie - odstaw na kilka godzin, aby namiękły i przeszły jej smakiem. Zamoczone rodzynki wstaw do lodówki.
- Jajka na biszkopt ogrzej do temperatury pokojowej, aby nie były wprost z lodówki. Oddziel białka od żółtek.
- Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do nich cukier, a gdy piana stanie się błyszcząca, powoli dodawaj żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia.
- Mąkę przesiej do osobnej miski razem z kakao. Powoli wmieszaj do głównej masy.
- Nie miksuj teraz za długo, tylko aż składniki się połączą. Masę przełóż na dużą, kwadratową blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez 40 minut w 170 stopniach C.
- Po upieczeniu wyjmij z blaszki i odstaw do ostygnięcia.
- Rodzynki odsącz.
- Wystudzony biszkopt ostrożnie przekrój na 2 blaty. Każdy z blatów nasącz esencją kawową, która powstała po nasączeniu rodzynek.
- W kąpieli wodnej rozpuść 100 g masła i 100 g gorzkiej czekolady (albo deserowej). Zdejmij rondelek z ognia, wymieszaj z odsączonymi rodzynkami. Część rodzynek możesz sobie odłożyć do obsypania wierzchu ciasta.
- W garnku zagotuj 400 ml mleka, dodaj do niego 100 g cukru i esencję waniliową.
- Pozostałe 100 ml mleka wymieszaj z 2 łyżkami mąki pszennej i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej.
- Wlej mieszankę do gotującej się masy w garnku.
- Mieszaj energicznie, aż gotująca się masa osiągnie konsystencję gęstego budyniu.
- Gdy masa będzie budyniowa, zdejmij rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Pozostałe 200 g masła ubij mikserem na puszysty krem. Partiami dodawaj wystudzony budyń.
- Przestań miksować i wymieszaj powstały krem z wystudzoną masą rodzynkowo-czekoladową.
- Połową kremu przełóż blaty biszkoptu, resztą posmaruj wierzch ciasta.
- Teraz w kąpieli wodnej roztop jeszcze mleczną czekoladę, dodaj do niej śmietankę kremówkę. Gdy otrzymasz gładką polewę, polej nią ciasto. Wierzch deseru możesz dodatkowo obsypać pozostałymi rodzynkami.
- Czekoladowe ciasto z kremem schłodź w lodówce. Powinno to potrwać co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.
















