Takie kruche ciasto z malinami mogłabym jeść codziennie. Jest delikatne, odpowiednio słodkie a każdy kęs niemal rozpływa się w ustach. To ciasto Ewy Wachowicz robię zazwyczaj na specjalne okazje, ale w sezonie na maliny (których mam teraz pod dostatkiem) piekę je na niedzielę do kawy. Rodzina i znajomi je uwielbiają i znika zawsze do ostatniego okruszka.
Jak zrobić kruche ciasto z malinami i bezą?
Kruche ciasto do tego wypieku przygotujesz dość klasycznie. Ewa Wachowicz robi je bez udziwnień, ale w prostocie tkwi siła. Na nie wyłóż maliny i pokrojone brzoskwinie. Natomiast wierzch udekoruj puszystą bezową pianką. Jeśli chcesz, aby miała ładne wzory po upieczeniu, zrób je za pomocą łyżki (zobacz na zdjęciu poniżej). Możesz też wykorzystać rękaw cukierniczy i wyciskać nim piankę na owoce, jednak wtedy będą one miały dość regularne kształty. Moim zdaniem o wiele lepiej ciasto prezentuje się z bezą wykładaną łyżką.
Samo przygotowanie bezy jest bardzo proste. Aby wyszła idealnie krucha z zewnątrz i lekka w środku, ważne jest jej odpowiednie pieczenie. Najpierw w wysokiej temperaturze, a na koniec suszenie w niższej. Całość trwa ponad godzinę, ale efekt wart jest poświęconego czasu.
Getty/iStock, mtreasure
Przepis na kruche ciasto z malinami i bezą
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Składniki na bezę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki na nadzienie:
- 500 g malin
- 2 brzoskwinie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj kruche ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekaj składniki ze sobą. Zrób z nich kopczyk, a w nim dołeczek. Wbij do niego żółtka i zagnieć kruche ciasto.
- Wylep nim dno i boki okrągłej formy do pieczenia (u mnie forma do tarty, ale sprawdzi się również tortownica) wysmarowanej wcześniej masłem. Nakłuj je widelcem.
- Następnie zrób bezową piankę. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodaj do niej cukier porcjami, cały czas ubijając. Na koniec wsyp do bezy mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszaj.
- Maliny umyj, osusz i wyłóż na ciasto razem z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Owoce oprósz mąką. Wyłóż na nie bezową piankę.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i dopiekaj je jeszcze przez 20-30 minut do lekkiego zrumienienia bezy.
















