Takie kruche ciasto z malinami mogłabym jeść codziennie. Jest delikatne, odpowiednio słodkie a każdy kęs niemal rozpływa się w ustach. To ciasto Ewy Wachowicz robię zazwyczaj na specjalne okazje, ale w sezonie na maliny (których mam teraz pod dostatkiem) piekę je na niedzielę do kawy. Rodzina i znajomi je uwielbiają i znika zawsze do ostatniego okruszka.

Jak zrobić kruche ciasto z malinami i bezą?

Kruche ciasto do tego wypieku przygotujesz dość klasycznie. Ewa Wachowicz robi je bez udziwnień, ale w prostocie tkwi siła. Na nie wyłóż maliny i pokrojone brzoskwinie. Natomiast wierzch udekoruj puszystą bezową pianką. Jeśli chcesz, aby miała ładne wzory po upieczeniu, zrób je za pomocą łyżki (zobacz na zdjęciu poniżej). Możesz też wykorzystać rękaw cukierniczy i wyciskać nim piankę na owoce, jednak wtedy będą one miały dość regularne kształty. Moim zdaniem o wiele lepiej ciasto prezentuje się z bezą wykładaną łyżką.

Samo przygotowanie bezy jest bardzo proste. Aby wyszła idealnie krucha z zewnątrz i lekka w środku, ważne jest jej odpowiednie pieczenie. Najpierw w wysokiej temperaturze, a na koniec suszenie w niższej. Całość trwa ponad godzinę, ale efekt wart jest poświęconego czasu.

Getty/iStock, mtreasure

Przepis na kruche ciasto z malinami i bezą

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na nadzienie:

  • 500 g malin
  • 2 brzoskwinie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj kruche ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekaj składniki ze sobą. Zrób z nich kopczyk, a w nim dołeczek. Wbij do niego żółtka i zagnieć kruche ciasto. 
  2. Wylep nim dno i boki okrągłej formy do pieczenia (u mnie forma do tarty, ale sprawdzi się również tortownica) wysmarowanej wcześniej masłem. Nakłuj je widelcem.
  3. Następnie zrób bezową piankę. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodaj do niej cukier porcjami, cały czas ubijając. Na koniec wsyp do bezy mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszaj.
  4. Maliny umyj, osusz i wyłóż na ciasto razem z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Owoce oprósz mąką. Wyłóż na nie bezową piankę.
  5. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i dopiekaj je jeszcze przez 20-30 minut do lekkiego zrumienienia bezy.