Gdy nie wiem, co upiec na niedzielę, sięgam po przepisy siostry Anastazji. Z nimi mam pewność, że ciasto zawsze mi wyjdzie idealne. Tak było i tym razem. Zrobiłam proste ciasto z malinami i budyniową pianką. Malin mam zatrzęsienie na krzaczkach w tym roku, więc wykorzystuję je nie tylko do przetworów, ale również do słodkich wypieków. Choć akurat w tym przepisie z powodzeniem można wykorzystać mrożone owoce.
Jak zrobić półkruche ciasto z malinami?
Siostra Anastazja na spód robi półkruche ciasto. Czym różni się ono od ciasta kruchego? Dodaje się do niego białko jajka oraz proszek do pieczenia, przez co jest bardziej elastyczne i nie wymaga chłodzenia w lodówce jak klasyczne ciasto kruche. W smaku różnica jest niewielka. Ciasto półkruche jest bardziej zwarte, ale też lepiej utrzymuje różnego rodzaju nadzienia. Wychodzi bardziej pulchne i miększe. Przygotowuje je się je w ten sam sposób, co kruche ciasto, łącząc ze sobą szybko wszystkie składniki.
Adobe Stock, Andrey Cherkasov
Przepis na ciasto z malinami siostry Anastazji
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na budyniową piankę:
- ¾ szklanki oleju
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
- 2 szklanki malin
Sposób przygotowania:
- Najpierw zrób ciasto półkruche. Do miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozetrzyj w palcach na kruszonkę. Na koniec dodaj jedno całe jajko oraz 5 żółtek (białka odłóż do pianki). Z wszystkich składników zagnieć szybko gładkie i jednolite ciasto. Podziel je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część zawiń w folię i włóż do lodówki. Większą częścią wyłóż formę do pieczenia wsmarowaną wcześniej masłem i obsypaną mąką. Piecz ciasto przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone powinno być złoto-brązowe z wierzchu. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
- Następnie przygotuj budyniową piankę. Białka przełóż do miski i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do niej po łyżce cukier puder, cały czas ubijając. Następnie wsyp cukier waniliowy, budyń w proszku i wymieszaj. Na koniec wlej cienkim strumieniem olej i wymieszaj delikatnie masę łopatką.
- Budyniową piankę rozprowadź równomiernie na cieście kruchym. Ułóż na nią umyte i osuszone maliny. Na wierzch zetrzyj na tarce ciasto kruche z lodówki. Piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zezłoci.
















