Naleśniki w moim domu znikają w tempie błyskawicznym. Bez względu na to, ile ich zrobię, wszystkie zostają zjedzone, a prawdziwym hitem ostatnich dni są u nas naleśniki biszkoptowe. Choć nie są cieniutkie jak listeczki, a raczej puszyste i mięciutkie, to smakują rewelacyjnie.

Podaję je zazwyczaj na słodko z bitą śmietaną i dżemem lub świeżymi owocami. Ich przygotowanie wcale nie jest trudniejsze od tradycyjnych placków. Ciasto od razu po zrobieniu jest gotowe do smażenia. Nie trzeba go odstawiać, by naleśniki wyszły elastyczne i się nie rwały.

Jak zrobić naleśniki biszkoptowe?

Naleśniki biszkoptowe są puszyste i leciutkie, a wszystko dzięki specjalnej metodzie przygotowania. Nie wystarczy wymieszać ze sobą składników jak w tradycyjnych przepisach, należy ubić pianę (jak na biszkopt) i połączyć ją z pozostałymi składnikami. Robi się je podobnie do placuszków, dzięki czemu puszą się one podczas smażenia na patelni, a po usmażeniu są puchate i niezwykle delikatne.

Tak przygotowane naleśniki pasują szczególnie do słodkich dodatków. U mnie zawsze sprawdza się bita śmietana oraz świeże owoce. W zależności od sezonu wykorzystuję truskawki, maliny, borówki lub jagody. Bitą śmietanę robię samodzielnie. Nie używam gotowej w sprayu. To nic trudnego, wystarczy schłodzić ją wcześniej co najmniej przez całą noc w lodówce. Wtedy szybko się ubija i wychodzi gęsta. Pamiętaj jednak, że naleśniki z bitą śmietaną należy zjeść od razu, ponieważ pod wpływem ciepłych naleśników śmietana będzie stawała się płynna.

Przepis na biszkoptowe naleśniki

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • ulubione owoce: maliny, borówki, truskawki
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj ciasto naleśnikowe. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z wodą i mlekiem, dodaj mąkę przesianą przez sito i szczyptę soli. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasta na naleśniki biszkoptowe nie odstawiaj po zrobieniu na pół godziny. Smaż od razu, aby piana nie opadła, a masa pozostała puszysta.
  2. Następnie usmaż naleśniki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Chochlą wlewaj ciasto na gorący tłuszcz i rozprowadzaj je równomiernie. Smaż z dwóch stron, aż będą złociste i chrupiące. 
  3. Schłodzoną śmietankę przełóż do miski i ubij razem z cukrem pudrem na sztywno. Owoce umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki (truskawki).
  4. Naleśniki podawaj z bitą śmietaną i owocami.