Naleśniki w moim domu znikają w tempie błyskawicznym. Bez względu na to, ile ich zrobię, wszystkie zostają zjedzone, a prawdziwym hitem ostatnich dni są u nas naleśniki biszkoptowe. Choć nie są cieniutkie jak listeczki, a raczej puszyste i mięciutkie, to smakują rewelacyjnie.
Podaję je zazwyczaj na słodko z bitą śmietaną i dżemem lub świeżymi owocami. Ich przygotowanie wcale nie jest trudniejsze od tradycyjnych placków. Ciasto od razu po zrobieniu jest gotowe do smażenia. Nie trzeba go odstawiać, by naleśniki wyszły elastyczne i się nie rwały.
Jak zrobić naleśniki biszkoptowe?
Naleśniki biszkoptowe są puszyste i leciutkie, a wszystko dzięki specjalnej metodzie przygotowania. Nie wystarczy wymieszać ze sobą składników jak w tradycyjnych przepisach, należy ubić pianę (jak na biszkopt) i połączyć ją z pozostałymi składnikami. Robi się je podobnie do placuszków, dzięki czemu puszą się one podczas smażenia na patelni, a po usmażeniu są puchate i niezwykle delikatne.
Tak przygotowane naleśniki pasują szczególnie do słodkich dodatków. U mnie zawsze sprawdza się bita śmietana oraz świeże owoce. W zależności od sezonu wykorzystuję truskawki, maliny, borówki lub jagody. Bitą śmietanę robię samodzielnie. Nie używam gotowej w sprayu. To nic trudnego, wystarczy schłodzić ją wcześniej co najmniej przez całą noc w lodówce. Wtedy szybko się ubija i wychodzi gęsta. Pamiętaj jednak, że naleśniki z bitą śmietaną należy zjeść od razu, ponieważ pod wpływem ciepłych naleśników śmietana będzie stawała się płynna.
Przepis na biszkoptowe naleśniki
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- ulubione owoce: maliny, borówki, truskawki
- 1 szklanka śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj ciasto naleśnikowe. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z wodą i mlekiem, dodaj mąkę przesianą przez sito i szczyptę soli. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasta na naleśniki biszkoptowe nie odstawiaj po zrobieniu na pół godziny. Smaż od razu, aby piana nie opadła, a masa pozostała puszysta.
- Następnie usmaż naleśniki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Chochlą wlewaj ciasto na gorący tłuszcz i rozprowadzaj je równomiernie. Smaż z dwóch stron, aż będą złociste i chrupiące.
- Schłodzoną śmietankę przełóż do miski i ubij razem z cukrem pudrem na sztywno. Owoce umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki (truskawki).
- Naleśniki podawaj z bitą śmietaną i owocami.
















