Gdy myślimy o wielkanocnych deserach to od razu w głowie pojawia się babka i mazurek. O ile tę pierwszą można piec na wiele sposobów to mazurka prawie wszyscy robią tak samo - kruche ciasto, kajmak z puszki i czekolada. My jednak mamy w tym roku coś znacznie lepszego, czyli mazurek z masą budyniową. To ciasto robi się banalnie prosto i całkiem szybko, ale efekt zachwyca przy każdym kęsie.

Jak zrobić mazurek z masą budyniową?

Mazurek budyniowy jest równie prosty do zrobienia jak mazurek kajmakowy. Przygotowania zawsze zaczyna się od ciasta kruchego, bo musi ono się porządnie schłodzić przed pieczeniem. A żeby zrobić kruchy spód najlepiej zastosować zasadę 3:2:1, czyli wymieszać 300 g mąki pszennej, 200 g masła i 100 g cukru. Do tego jeszcze tylko 2 żółtka jaj i łyżka kwaśnej śmietany, a potem wystarczy tylko szybko zagnieść całość, aby masa miała jak najkrócej kontakt z ciepłem dłoni. Gotowe ciasto trzeba już tylko owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, ale można też skorzystać z zamrażarki, a wtedy czas chłodzenia skróci się do 15 minut. 

A kiedy kruche ciasto się chłodzi, można brać się za przygotowanie masy budyniowej. Tutaj nie ma większej filozofii, bo trzeba tylko ugotować budyń z dodatkiem białej czekolady i masła. W ten sposób powstanie szybki, gęsty i aksamitny krem budyniowy, który potem trzeba już tylko wystudzić, wyłożyć na upieczony spód ozdobić i mazurek wielkanocny jest gotowy.  

Mazurek z masą budyniową - przepis

Składniki:

na ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany.

na masę budyniową:

  • 400 ml mleka,
  • 150 g białej czekolady,
  • 125 g masła,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka śmietanki kremówki.

Przygotowanie:

  1. Najpierw zagnieć kruche ciasto z mąki, zimnego masła, cukru, żółtek i śmietany. Gotową masę owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut.
  2. W tym czasie zacznij robić masę budyniową, czyli 200 ml mleka podgrzej w rondelku z masłem, a w pozostałych 200 ml rozpuść budyń w proszku, cukier i cukier wanilinowy.
  3. Do gotującego się mleka z masłem dodaj rozpuszczoną mieszankę budyniową i energicznie mieszaj całość. Gdy powstanie już gęsty, jednolity budyń, dodaj do niego pokruszoną białą czekoladę i mieszaj całość, aż wszystko się rozpuści. 
  4. Gotową masę budyniową odstaw do wystudzenia, a w tym czasie rozwałkuj schłodzone ciasto kruche i wylep nim spód i boki blaszki.
  5. Nakłuj ciasto na całej powierzchni widelcem, a potem piecz całość w 180 stopniach przez około 15-20 minut, aż spód stanie się rumiany i chrupiący. 
  6. Upieczony kruchy spód odstaw do wystudzenia, a potem wypełnij zimną masą budyniową.
  7. Gotowy mazurek z masą budyniową udekoruj ulubionymi orzechami i bakaliami.