Każdy ma w rodzinie jakiegoś marudę przy świątecznym stole. A to sernik jest za suchy, a za słodki, a może teściowa/bratowa/koleżanka z pracy robią o wiele lepszy. Nawet jeśli opinie nie są wygłaszane na forum, często da się dosłyszeć szepty lub dostrzec marszczenie nosa. Przepis Ewy Wachowicz zamknie usta wszystkim malkontentom i zachwyci nawet tych, którzy zwykle wolą sięgnąć po makowiec lub piernik albo nie przepadają za odchyłami od królewskich lub wiedeńskich wersji. Budyniowy sernik gotowany to łakocie 3 w 1: łatwość przygotowania, poezja smaku i ozdoba stołu.
Czym wyróżnia się ten sernik?
Chociaż jest łatwy w przygotowaniu i praktycznie kuloodporny, bo bardzo trudno go zepsuć, nie idzie na skróty. Warstwy, między którymi znajduje się twarogowa masa, to nie zwykłe herbatniki, jak w wielu szybkich sernikach. Powstają z półkruchego ciasta z dodatkiem kwaśnej śmietany – pulchnego, a jednocześnie maślanego. Blaty przełożone jeszcze ciepłym kremem lekko nasiąkają i przypominają delikatny biszkopt. Masz efekt okazałego serowego tortu bez większego zachodu.
Co ważne, Ewa Wachowicz dodaje do swojego sernika budyń. Dzięki niemu masa jest kremowa i aksamitna. Nie potrzeba też ładować dużych ilości mąki ziemniaczanej, żeby była stabilna i nie wypływała spomiędzy blatów kruchego ciasta. A do tego ma od razu przyjemny waniliowy smak.
Budyniowy sernik gotowany Ewy Wachowicz – przepis
Składniki:
Blaty:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Masa:
- 1 i ¼ kg białego sera
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 i ½ szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Posiekaj zimne masło z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj śmietanę 18% i zagnieć wszystko na jednolite ciasto. Staraj się zrobić to szybko, by nie ogrzewać składników ciepłem dłoni.
- Podziel ciasto na trzy części i rozwałkuj je na placki (okrągłe lub prostokątne, w zależności od wybranej formy). Piecz w około 180°C (tryb góra-dół), aż urosną i zyskają złocisty kolor. Potrwa to mniej więcej 20–25 minut.
- Rozgrzej masło w garnku. Dodaj twaróg (zmielony trzykrotnie, żeby był kremowy i napuszony). Wrzuć jajka. Wymieszaj. Podgrzewaj do zagotowania.
- Wsyp do masy oba rodzaje cukru oraz budyń i mąkę (najlepiej przez sitko, żeby nie powstały grudki). Zamieszaj i zaczekaj, aż zacznie bulgotać.
- Zdejmij masę z ognia i jeszcze ciepłą przekładaj blaty z półkruchego ciasta. Odstaw do wystudzenia.
Budyniowy sernik gotowany możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować najprostszym lukrem. Dobrze sprawdzi się także polewa czekoladowa lub karmelowa. Dodatki da się dowolnie dobierać według gustu. Jeśli lubisz bakalie, możesz dorzucić je do masy (na przykład kandyzowaną skórkę pomarańczową lub rodzynki).
Źródło: ewawachowicz.pl

















