Jesienią przerabiam setki przepisów na ciasta ze śliwkami. I choć uwielbiam kruche i drożdżowe, to moim numerem jeden jest to prościutkie ciasto budyniowe. Nie trzeba czekać, aż wyrośnie, ani niczego zagniatać. Kilka minut ubijania mikserem i pyszne ciasto do kawy mam gotowe. Jeśli wciąż jeszcze poszukujesz swojego ulubionego ciasta ze śliwkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Składniki i tak zapewne masz w kuchni, więc pozostaje tylko zakasać rękawy i do dzieła.
Prościutkie ciasto ze śliwkami na budyniu
Ciasto budyniowe robię na proszku budyniowym. Odpada więc gotowanie budyniu, który potrafi sprawić wiele kłopotów (albo się przypali, albo zrobi się na nim niesmaczny kożuch). Do masy sypię proszek budyniowy, którego nie trzeba w żaden sposób wcześniej rozrabiać. Najlepszy będzie budyń waniliowy (dzięki niemu ciasto będzie również pięknie pachniało wanilią) lub śmietankowy. Jeśli użyjesz budyniu owocowego, to pamiętaj, że kolor ciasta również się zmieni. Zanim jednak dodasz budyń do ciasta, ubij jajka z cukrem na puszystą masę (pamiętaj, by użyć jajek w temperaturze pokojowej, inaczej zakalec murowany). Jajeczną masę połącz z suchymi składnikami i roztopionym masłem. Tyle wystarczy, by uzyskać puszyste ciacho. Na górę wyłóż śliwki i do pieca. Gotowe ciasto dekoruję lukrem cytrynowy, który świetnie łączy się z kwaskowatymi śliwkami i słodziutkim ciastem. Gdy mam więcej czasu, to dorzucam również prostą kruszonkę.
Getty/iStock, Shaiith
Przepis na budyniowe ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki proszku budyniowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z cytryny
Składniki na lukier:
- 10 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5-6 śliwek
Sposób przygotowania:
- Do rondelka włóż pokrojone w kostkę masło. Roztop je i ostudź.
- Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier. Ubij całość na jasną i puszystą masę (powinna wyraźnie zwiększyć swoją objętość).
- W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę przesianą przez sito, proszek budyniowy i proszek do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodaj suche składniki oraz sok cytrynowy. Wymieszaj całość delikatnie łopatką (masa powinna pozostać puszysta).
- Na koniec wlej do ciasta ostudzone masło i wymieszaj wszystko ponownie.
- Keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przelej do niej ciasto. Wyrównaj wierzch. Ułóż na nim połówki śliwek, obtoczone w mące (skórką do dołu).
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto ostudź udekoruj cytrynowym lukrem (zrób go, ucierając cukier puder z sokiem cytrynowym na gładką masę).
















