Jogurtowe ciasto to jeden z tych deserów, który robi się prosto i szybko, a wygląda i smakuje bajecznie. Jesienią dodaję do niego moje ulubione śliwki węgierki. Wszystkie składniki zwykle mam już w swojej kuchni, więc wystarczy zakasać rękawy, wyciągnąć mikser, keksówkę i brać się za przygotowania. Już po ok. 15 minutach wylewam masę do formy i wstawiam do piekarnika. 

Jak zrobić ciasto ze śliwkami, żeby było puszyste, wilgotne i smaczne?

Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu unikniesz zakalca. Równie ważna sprawa - jogurt i olej powinny być jak najbardziej neutralne w smaku. Olej polecam słonecznikowy, ryżowy lub z pestek winogron (rzepakowy moim zdaniem jest zbyt intensywny). Jogurt może być grecki albo klasyczny, smak koniecznie naturalny bez dodatków.  

Piana z białek musi być ubita na sztywno, może być przez chwilkę schłodzona w lodówce. Natomiast żółtka z cukrem i mokrymi dodatkami trzeba ubijać nie krócej niż 4 minuty, żeby masa nabrała powietrza. 

Moim zdaniem to ciasto wychodzi najsmaczniejsze z węgierkami, ale jeśli ich nie masz, możesz użyć dowolnych śliwek (np. renklod) albo ewentualnie także słodkich jabłek (takich jak do szarlotki) czy dojrzałych gruszek. 

Przepis na jogurtowe ciasto ze śliwkami

Składniki (na keksówkę 30 cm): 

  • 3 jajka „zerówki” 
  • 125 g jogurtu naturalnego 
  • 125 g oleju 
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 330 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 dojrzałych śliwek 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do obtoczenia owoców)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo: masło i bułka tarta lub kasza manna do keksówki. 

Sposób przygotowania: 

  1. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij z nich pestki.
  2. Połówki śliwek obtocz w mące ziemniaczanej. 
  3. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. 
  4. Białka oddziel od żółtek. 
  5. Białka ubij z odrobiną soli i soku z cytryny na sztywną pianę i wstaw ją na chwilę do lodówki, żeby nie opadła. 
  6. Żółtka utrzyj z cukrem, olejem oraz jogurtem. Miksuj ok. 4 minuty, żeby masa stała się bardzo puszysta. 
  7. Następnie powoli dodawaj mąkę z proszkiem, nadal miksując, ale już na mniejszych obrotach. 
  8. Z lodówki wyjmij ubitą pianę z białek i dodaj do masy. Wmieszaj ją delikatnie szpatułką (już bez miksera). 
  9. Nastaw piekarnik na 190 stopni C, grzanie góra-dół. 
  10. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną keksówki.
  11. Na wierzch wyłóż połówki śliwek delikatnie obtoczonych w mące ziemniaczanej. 
  12. Ciasto ze śliwkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut. 

Puszyste jogurtowe ciasto ze śliwkami wyjmij z formy dopiero, kiedy całkowicie ostygnie. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem lub polać najprostszym lukrem cytrynowym. A jeśli kochasz smak węgierek całym sercem, serwuj ten deser w wersji dekadenckiej - z domowymi powidłami śliwkowymi. Dokładną recepturę na te słodkie przetwory (i to bez mieszania!) znajdziesz na naszym kanale messenger. Warto do niego dołączyć, żeby dwa razy dziennie dostawać najlepsze, starannie wybrane przepisy i porady naszych redaktorek oraz znanych kucharzy.