Niemcy w kuchni są podobni jak i w całym swoim życiu – także i tu cenią sobie metodyczność i dobrą jakość otaczających ich rzeczy (w tym przypadku składników rozmaitych dań). Przepis na niemiecką galaretkę z pigwy jest zatem ucieleśnieniem tych dwóch cech.
Jak Niemcy robią galaretkę pigwową?
Niemcy z właściwą sobie metodycznością podchodzą do zrobienia tego przysmaku z pigwy, wybierając do jej przygotowania nie byle jaki cukier, tylko cukier żelujący. Co prawda tego typu produkt zawiera pektyny podobnie jak i sama pigwa (a zwłaszcza jej pestki), to jednak Niemcy zgodnie ze swoją wrodzoną zapobiegliwością wybierają do galaretki często właśnie ten rodzaj słodzika – to bowiem „polisa bezpieczeństwa” i pewność, że słodka pigwowa galaretka będzie miała odpowiednią konsystencję.
Cukier żelujący to jednak nie wszystko. W niemieckiej wersji quittengelee, czyli właśnie galaretki pigwowej, jest miejsce na kilka wyrazistych i aromatycznych dodatków w postaci przypraw korzennych. Nie chodzi tutaj o żadne mieszanki przypraw korzennych w proszku, które często sypiemy do piernika czy grzańca, a za to o cynamon, anyż i goździki w ich naturalnej postaci. Tylko tak oddadzą bowiem pełnię smaku do naszych pigwowych przetworów do słoika.
Do czego podawać quittengelee?
Niemiecka galaretka pigwowa doskonale nada się do smarowania pieczywa, do tostów, do placków, do racuchów, naleśników i wszelkich innych mącznych potraw. Może także być zastosowana w szeregu rozmaitych ciast – począwszy od wszelkiego rodzaju przekładańców, gdzie stanowić może lekko kwaśną, przełamującą nutę lub w sernikach na zimno.
Przepis na niemiecką galaretkę z pigwy (quittengelee)
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kawałek cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 goździki
- 1 kg cukru żelującego
- Woda
Przygotowanie:
- Owoce pigwy oczyść, pokrój w ćwiartki lub mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Dodaj cynamon, anyż, goździki i zalej wodą. Gotuj przez 2 godziny pod przykryciem, następnie wyłącz gaz i zostaw na kuchni na całą noc.
- Po tym czasie odcedź powstały sok z pigwy i dokładnie odsącz owoce pigwy, korzystając np. z tetrowego materiału.
- Dosyp cukier żelujący do soku z pigwy i zagotuj przez ok. 4 min do rozpuszczenia się cukru i zagęszczenia całej mikstury. Gotową galaretkę przekładaj do wyparzonych wrzątkiem słoików i odstawiaj je do góry nogami, by wieczka odpowiednio się „zaciągnęły”.
- Ostudzone słoiczki z galaretką trzymaj w suchym i chłodnym miejscu.

















