Tadżin to nie tylko nazwa potrawy, ale i charakterystycznego naczynia, w którym powstaje w Afryce. Jest to danie o miękkiej konsystencji i złożonym smaku, przygotowywane dość długo, żeby każdy składnik zdążył oddać do sosu to, co ma najlepszego.
W Maroku tadżin pojawia się na stole w ważnych chwilach – w czasie spotkań rodzinnych, świąt i uroczystości, choć zdarza się, że ląduje na obiad w tygodniu. Jego aromat wypełnia marokański dom tak, jak w polskich domach zapach bigosu czy gulaszu.
Marokańskie danie tadżin z pigwą - co to jest?
Tadżin to bardzo reprezentatywne danie dla marokańskiej kuchni. Jest tu niespieszne gotowanie, harmonijne połączenie przypraw, świeżych ziół i owoców.
W różnych regionach kraju przygotowuje się go z różnymi rodzajami mięsa: jagnięciną, wołowiną, kurczakiem, rzadziej z rybą. Wspólnym mianownikiem wszystkich odmian są jednak przypraw. Jest tu cynamon, imbir, szafran, kolendra i kurkuma.
Ponieważ Polacy rzadko używają jagnięciny, podaję przepis na wersję z kurczakiem. Jeśli jednak chcesz, możesz przygotować potrawę z wołowiną. Najlepsze do tego celu będą kawałki mięsa takie jak na gulasz. Nie potrzebujesz też specjalnego garnka, wszystko możesz przygotować w zwykłym naczyniu do zapiekania.
Przepis na tadżin z pigwą i kurczakiem
Składniki:
- 1 kg mięsa z kurczaka (udka lub podudzia, bez skóry)
- 2 cebule drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku
- 1 laska cynamonu (możesz zastąpić cynamonem w proszku: niepełna łyżeczka)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- szczypta szafranu
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- pęczek świeżej kolendry
- 2 pigwy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3-4 łyżki bulionu drobiowego
- 2-3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- W szerokim garnku rozgrzej oliwę z 2 łyżkami masła.
- Dodaj posiekane cebule, czosnek, przyprawy (imbir, kurkuma, pieprz, sól, szafran, laskę cynamonu). Wymieszaj, aż uwolnią się aromaty.
- Dodaj kawałki kurczaka i obsmaż ze wszystkich stron, aż mięso lekko się przyrumieni.
- Wlej wodę. Powinna przykryć mięso. Dodaj związany pęczek kolendry. Przykryj i duś na małym ogniu około 45-60 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty i aromatyczny.
- W międzyczasie przygotuj pigwę. Umyj ją, przekrój na ćwiartki lub połówki, usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj.
- Gotuj pigwę w osobnym garnku z odrobiną cukru przez 15-20 minut, aż lekko zmięknie, ale zachowa kształt.
- Odsącz, natnij płytko w równoległe linie lub w kratkę i przełóż do patelni. Dodaj łyżkę masła, miód, mielony cynamon, cukier, kilka łyżek bulionu i płynu z gotowania pigwy.
- Duś powoli, aż kawałki pigwy pokryją się gęstym, błyszczącym syropem. Mogą się zrumienić.
- Usuń kolendrę z garnka z mięsem. Kurczaka przełóż na półmisek, polej sosem, a wokół ułóż glazurowane pigwy. Całość skrop syropem z gotowania pigwy i podawaj gorące.
AdobeStock, Natali Mali
Z czym podawać tadżin z pigwą i jak go można zmodyfikować
Najlepiej smakuje z tradycyjnym marokańskim chlebem khobz, ale pasować będzie też świeża bagietka, chlebek pita lub kuskus, które chłoną sos i miód niczym gąbka.
Do potrawy w czasie gotowania można dodać kilka oliwek i odrobinę soku z cytryny. Wtedy potrawa wyjdzie nieco bardziej wytrawna.
Jeśli chcesz, by danie było lżejsze, zastąp część masła oliwą i skróć czas duszenia do momentu, gdy sos jedynie delikatnie oblepia składniki.
Przed podaniem możesz kurczaka wyluzować, ale bardziej efektownie potrawa wygląda z dużymi kawałkami mięsa.
Równie dobrze możesz w ten sposób przygotować żeberka. Ich mięso świetnie chłonie zapachy i doskonale współgra z lekko skarmelizowaną pigwą.

















