Tadżin to nie tylko nazwa potrawy, ale i charakterystycznego naczynia, w którym powstaje w Afryce. Jest to danie o miękkiej konsystencji i złożonym smaku, przygotowywane dość długo, żeby każdy składnik zdążył oddać do sosu to, co ma najlepszego. 

W Maroku tadżin pojawia się na stole w ważnych chwilach – w czasie spotkań rodzinnych, świąt i uroczystości, choć zdarza się, że ląduje na obiad w tygodniu. Jego aromat wypełnia marokański dom tak, jak w polskich domach zapach bigosu czy gulaszu.

Marokańskie danie tadżin z pigwą - co to jest?

Tadżin to bardzo reprezentatywne danie dla marokańskiej kuchni. Jest tu niespieszne gotowanie, harmonijne połączenie przypraw, świeżych ziół i owoców. 

W różnych regionach kraju przygotowuje się go z różnymi rodzajami mięsa: jagnięciną, wołowiną, kurczakiem, rzadziej z rybą. Wspólnym mianownikiem wszystkich odmian są jednak przypraw. Jest tu cynamon, imbir, szafran, kolendra i kurkuma. 

Ponieważ Polacy rzadko używają jagnięciny, podaję przepis na wersję z kurczakiem. Jeśli jednak chcesz, możesz przygotować potrawę z wołowiną. Najlepsze do tego celu będą kawałki mięsa takie jak na gulasz. Nie potrzebujesz też specjalnego garnka, wszystko możesz przygotować w zwykłym naczyniu do zapiekania.

Przepis na tadżin z pigwą i kurczakiem

Składniki:

  • 1 kg mięsa z kurczaka (udka lub podudzia, bez skóry)
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 laska cynamonu (możesz zastąpić cynamonem w proszku: niepełna łyżeczka)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta szafranu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 pigwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3-4 łyżki bulionu drobiowego
  • 2-3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. W szerokim garnku rozgrzej oliwę z 2 łyżkami masła.
  2. Dodaj posiekane cebule, czosnek, przyprawy (imbir, kurkuma, pieprz, sól, szafran, laskę cynamonu). Wymieszaj, aż uwolnią się aromaty.
  3. Dodaj kawałki kurczaka i obsmaż ze wszystkich stron, aż mięso lekko się przyrumieni.
  4. Wlej wodę. Powinna przykryć mięso. Dodaj związany pęczek kolendry. Przykryj i duś na małym ogniu około 45-60 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty i aromatyczny.
  5. W międzyczasie przygotuj pigwę. Umyj ją, przekrój na ćwiartki lub połówki, usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj.
  6. Gotuj pigwę w osobnym garnku z odrobiną cukru przez 15-20 minut, aż lekko zmięknie, ale zachowa kształt.
  7. Odsącz, natnij płytko w równoległe linie lub w kratkę i przełóż do patelni. Dodaj łyżkę masła, miód, mielony cynamon, cukier, kilka łyżek bulionu i płynu z gotowania pigwy.
  8. Duś powoli, aż kawałki pigwy pokryją się gęstym, błyszczącym syropem. Mogą się zrumienić.
  9. Usuń kolendrę z garnka z mięsem. Kurczaka przełóż na półmisek, polej sosem, a wokół ułóż glazurowane pigwy. Całość skrop syropem z gotowania pigwy i podawaj gorące.

AdobeStock, Natali Mali

Z czym podawać tadżin z pigwą i jak go można zmodyfikować

Najlepiej smakuje z tradycyjnym marokańskim chlebem khobz, ale pasować będzie też świeża bagietka, chlebek pita lub kuskus, które chłoną sos i miód niczym gąbka. 

Do potrawy w czasie gotowania można dodać kilka oliwek i odrobinę soku z cytryny. Wtedy potrawa wyjdzie nieco bardziej wytrawna. 

Jeśli chcesz, by danie było lżejsze, zastąp część masła oliwą i skróć czas duszenia do momentu, gdy sos jedynie delikatnie oblepia składniki.
Przed podaniem możesz kurczaka wyluzować, ale bardziej efektownie potrawa wygląda z dużymi kawałkami mięsa.

Równie dobrze możesz w ten sposób przygotować żeberka. Ich mięso świetnie chłonie zapachy i doskonale współgra z lekko skarmelizowaną pigwą.