Niektórzy już rozpoczęli sezon grillowy, a inni czekają do majówki, aby rozpalić pierwszego grilla. Niezależnie od tego, w której grupie jesteś, powinieneś próbować różnych pyszności z rusztu, zamiast ograniczać się tylko do kiełbasy, karkówki i kaszanki. My szczególnie polecamy marynowany boczek z chrupiącą i rumianą skórką. Zobacz, czym go doprawić, aby wydobyć wszystkie najlepsze smaki i aromaty.
Jak zamarynować boczek na grilla?
Dobry boczek z grilla, zaczyna się już na zakupach, bo najpierw trzeba wybrać dobre mięso. Kupując surowy boczek, najlepiej zdecydować się na produkt sprzedawany na wagę, bo pakowane kawałki trudno jest dokładnie obejrzeć. Prosząc o kawałek na wagę, sięgaj po jędrne kawałki z białym tłuszczem, a unikaj fragmentów, gdzie tłuszczyk jest żółtawy. Zwróć też uwagę, aby mięso nie było śliskie i miało delikatny zapach.
A gdy masz już mięso, pokrój je na kawałki i zalej wyrazistą marynatą. Najlepszą przygotujesz na bazie oleju, miodu, musztardy i sosu sojowego. Wszystkie te 4 produkty wymieszaj w tych samych proporcjach, czyli po 2 łyżki. To właśnie taka metoda 4x2 pozwoli uzyskać idealnie zbalansowane smaki i aromaty, które mocno wnikną w boczek i sprawią, że zyska on na ruszcie rumianą skorupkę.
Do tego opcjonalnie można oczywiście dorzucić inne składniki, takie jak kawałek startego imbiru czy szczypta ulubionych ziół. Szczególnie dobrze sprawdzi się tutaj rozmaryn, oregano czy tymianek. Najlepiej testować różne połączenia smakowe, aby w końcu znaleźć swoją ulubioną mieszankę. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis według zasady 4x2, który można modyfikować według własnych upodobań.

Źródło: Getty/iStock
Marynowany boczek na grilla
Składniki:
- 1 kg boczku surowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 duży ząbek czosnku
- po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i wędzonej
- szczypta chili
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj olej, sos sojowy, miód, musztardę i przeciśnięty przed praskę czosnek. Dodaj do tego przyprawy i połączy wszystko na jednolitą marynatę.
- Boczek pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Przerzuć mięso do miski z marynatą i obtocz dokładnie każdy kawałek w przyprawach.
- Tak przygotowany boczek z marynacie włóż do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej nawet na całą noc.
- Mięso wyjmij z lodówki na około pół godziny przed planowanym grillowaniem, aby złapało nieco temperatury.

















