Najcenniejszą radę, dotyczącą przygotowania szarych klusek, dostałam od zaprzyjaźnionej sąsiadki. To obecnie emerytowana kucharka, która przepracowała w szkolnych kuchniach całe życie. Spod jej rąk wyszły dosłownie tysiące kluseczek ziemniaczanych. Większość przepisów, którymi się ze mną podzieliła, to oszczędne, bardzo smaczne receptury na podstawowe dania, które widniały w jadłospisach stołówek i barów mlecznych. Szare kluski, jakimi mnie ostatnio poczęstowała, od razu przypomniały mi ulubione smaki z dzieciństwa. Podając przepis, pani Jola wspomniała o zasadzie „15 minut”, którą skrzętnie sobie zanotowałam. To właśnie ona sprawia, że kluski nie tylko się nie rozpadają, ale też nie wymagają żadnych dodatkowych składników poza tymi trzema podstawowymi.
Na czym polega zasada „15 min”?
Zawsze miałam problem z konsystencją ciasta na kluski. Albo wychodziły zbyt lejące, albo musiałam ratować się dodatkową mąką czy skrobią, co sprawiało, że kluski były zbite i twarde. Wcale nie musi tak być.
Zasada „15 minut” polega na tym, że starte ziemniaki trzeba dobrze odsączyć do miski (najlepiej przez kawałek czystej gazy), ale nie wylewać tej wody od razu, tylko zostawić na kwadrans. Po tym czasie na dnie zbierze się naturalna skrobia ziemniaczana z surowych kartofli, którą warto wykorzystać. To cenny składnik szarych kluseczek, który pomoże związać masę. Dzięki niemu nie trzeba już dosypywać do ciasta na kluski żadnej mąki ziemniaczanej.
Pani Jola, emerytowana kucharka, podpowiedziała mi też, żeby do formowania szarych klusek użyć dwóch łyżek – jedną nabierać ciasto, drugą zgarniać je do garnka. Poza tym, woda do gotowania klusek ziemniaczanych powinna lekko wrzeć, ale nie bulgotać – wtedy kluski się nie rozpadną.
Przepis pani Joli na szare kluski ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
Dodatkowo:
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnej tarce. Najlepiej robić to partiami, żeby nie ciemniały.
- Przełóż całą masę ziemniaczaną na drobne sito lub na kawałek czystej gazy i odciśnij dokładnie wodę do miski.
- Odstaw miskę z wodą na 15 minut. Na dnie zbierze się żółtawa papka - to właśnie naturalna skrobia ziemniaczana.
- Ostrożnie zlej wodę znad skrobi, a samą skrobię dodaj z powrotem do startych ziemniaków.
- Do masy dorzuć mąkę, jajka oraz sól.
- Wymieszaj całość na jednolite, gęste ciasto.
- W dużym garnku zagotuj wodę, lekko ją posól.
- Formuj kluski za pomocą 2 łyżek i wrzucaj je porcjami do wrzątku.
- Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze ok. 4 minut.
Gotowe szare kluski wyjmuj z garnka łyżką cedzakową, odsączaj z wody i podawaj od razu - jako danie główne lub z ulubionymi dodatkami. Jeśli lubisz robić różnego rodzaju kluski ziemniaczane, koniecznie skorzystaj też z przepisów, dostępnych na naszym kanale redakcyjnym. Znajdziesz tam m.in. sprawdzone receptury na mięciutkie kluski śląskie i prażoki.
Jak podać szare kluski ziemniaczane?
Najprostszy sposób to okrasić je podsmażoną na maśle cebulką na maśle albo zrumienioną bułką tartą. Ale szare kluski świetnie sprawdzą się też jako dodatek do duszonych mięs – gulaszu, żeberek, karkówki w sosie. Pasują też do kapusty zasmażanej, duszonej kiszonej kapusty z boczkiem albo do grzybowego sosu z suszonych borowików. W każdym z tych duetów proste kluski ziemniaczane będą smakować wręcz wybornie.
















