Połączenie ciasta kruchego z owocami to dla wielu zarówno sentymentalny powrót do dawnych wypieków mam i babć, jak również coś na wskroś aktualnego. W końcu mamy już sezon i na jabłka, i na śliwki – pora więc upiec z tych owoców coś wybornego!

Jak zrobić szarlotkę ze śliwkami?

Świetnym rozwiązaniem będzie nasze ciastko przypominające typową szarlotkę, a jednocześnie nią niebędące. Jak wiadomo, szarlotki piecze się przede wszystkim z jabłkami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nieco złamać to odwieczne szarlotkowe prawidło i przyrządzić ją ze śliwkami. Można wymieszać je z jabłkami w proporcji 1:1 lub użyć samych śliwek. Efekt w obu przypadkach będzie równie znakomity.

Przepis na ciasto ze śliwkami jak szarlotka 

Składniki na ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru 
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • Nadzienie:
  • 1 kg śliwek (lub 0,5 kg jabłek i 0,5 śliwek)
  • Garść rodzynek
  • Szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Przygotuj składniki na kruche ciasto. Zimne masło połącz z mąką i cukrem i żółtkami za pomocą noża, potem szybko zagnieć. Uformuj dwie kule, obie zawiń w folię spożywcza i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Wyjmij jedną kulę z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż ciasto do prostokątnej foremki o wymiarach 36x25 cm (lub do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 15 minut. 
  3. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika do ostygnięcia. Ostudzone ciasto można przesmarować białkiem jajka, po to by uzyskać mała warstewkę chroniącą przed przesiąkaniem do ciasta soku z owoców.
  4. Śliwki umyj, wydryluj z pestek. Jabłka obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, usuń gniazda nasienne. Owoce lekko przesmaż w rondlu z dodatkiem cynamonu.
  5. Gotową masę owocową wyłóż na przygotowany spód z kruchego ciasta. 
  6. Wyjmij z lodówki drugą kulę z ciasta. Za pomocą tarki zetrzyj na owoce ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190 st. i piecz przez ok. 20-25 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od stopnia przesmażenia owoców.
  7. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem – jeśli jednak użyłeś słodkich śliwek, może być już to zbyteczne.

Getty Images, peredniankina

Smacznego!