Połączenie ciasta kruchego z owocami to dla wielu zarówno sentymentalny powrót do dawnych wypieków mam i babć, jak również coś na wskroś aktualnego. W końcu mamy już sezon i na jabłka, i na śliwki – pora więc upiec z tych owoców coś wybornego!
Jak zrobić szarlotkę ze śliwkami?
Świetnym rozwiązaniem będzie nasze ciastko przypominające typową szarlotkę, a jednocześnie nią niebędące. Jak wiadomo, szarlotki piecze się przede wszystkim z jabłkami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nieco złamać to odwieczne szarlotkowe prawidło i przyrządzić ją ze śliwkami. Można wymieszać je z jabłkami w proporcji 1:1 lub użyć samych śliwek. Efekt w obu przypadkach będzie równie znakomity.
Przepis na ciasto ze śliwkami jak szarlotka
Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 200 g masła
- Nadzienie:
- 1 kg śliwek (lub 0,5 kg jabłek i 0,5 śliwek)
- Garść rodzynek
- Szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Przygotuj składniki na kruche ciasto. Zimne masło połącz z mąką i cukrem i żółtkami za pomocą noża, potem szybko zagnieć. Uformuj dwie kule, obie zawiń w folię spożywcza i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Wyjmij jedną kulę z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż ciasto do prostokątnej foremki o wymiarach 36x25 cm (lub do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 15 minut.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika do ostygnięcia. Ostudzone ciasto można przesmarować białkiem jajka, po to by uzyskać mała warstewkę chroniącą przed przesiąkaniem do ciasta soku z owoców.
- Śliwki umyj, wydryluj z pestek. Jabłka obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, usuń gniazda nasienne. Owoce lekko przesmaż w rondlu z dodatkiem cynamonu.
- Gotową masę owocową wyłóż na przygotowany spód z kruchego ciasta.
- Wyjmij z lodówki drugą kulę z ciasta. Za pomocą tarki zetrzyj na owoce ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190 st. i piecz przez ok. 20-25 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od stopnia przesmażenia owoców.
- Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem – jeśli jednak użyłeś słodkich śliwek, może być już to zbyteczne.
Getty Images, peredniankina
Smacznego!

















