W ostatnim czasie na kanale nadawczym na Facebooku naszego serwisu aż roi się od wyśmienitych przetworowych poleceń. Zainspirowany tymi przepisami postanowiłem także zrobić użytek z tego, co rośnie obecnie na ogródku w najlepsze i owocuje, że aż ręce same składają się do oklasków. Chodzi o cukinię i paprykę.

Z tych dwóch warzyw my Polacy najchętniej robimy swoją własną wariację na temat leczo. To wdzięczne warzywne danie idealnie nadaje się nie tylko do jedzenia „na świeżo”, ale także do konserwowania w słoikach. Można to nawet zrobić bez żadnego cukru i octu.

Jak zrobić leczo do słoików bez cukru i octu?

Dodatek octu i cukru do przetworów tego rodzaju jest absolutnie zbyteczny. Dlaczego? Cała odpowiedź zawarta jest właściwie w jednym zdaniu – to możliwe dzięki pomidorom. W tych czerwonych warzywach kryje się bowiem zarówno mnóstwo słodyczy, jak i całkiem sporo kwaśnego smaku.

Wystarczy tylko użyć odpowiedniej ich ilości, by całe leczo nabrało przyjemnego słodko-kwaśnego posmaku, nawet bez żadnych wspomagaczy. Odpowiednia dawka dojrzałych pomidorów pozwoli także na ominięcie takich dodatków jak koncentrat pomidorowy czy passata. Te pomidorowe przetwory zostawmy na inne pory roku.

Przepis na leczo do słoików

Składniki:

  • 1,5 kg papryki
  • 1,5 kg cukinii
  • 1,5 kg pomidorów (świeżych lub z puszki, waga po odsączeniu)
  • 1 kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • Olej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • Pół łyżeczki pieprzu

Adobe Stock, Алексей Филатов

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, cebulę i czosnek obierz ze skórki. Cukinii nie musisz obierać, jeśli jest dostatecznie młoda i nie przerośnięta. To znak, że ma miękką skórkę. W przeciwnym razie obierz także i cukinię oraz pozbaw ją gniazd nasiennych. 
  2. Jeśli używasz świeżych pomidorów, sparz je wrzątkiem i pozbaw skórki. 
  3. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj na patelnię sparzone pomidory bez skórki i duś całość do momentu, aż pomidory rozpadną się na mniejsze kawałki.
  4. Następnie pokrój paprykę i cukinię w równą kostkę i wrzuć na patelnię. Duś do miękkości wszystkich warzyw. 
  5. Dopraw przyprawami, w razie potrzeby dosyp ciut więcej soli. 
  6. Po ok. 40-50 minutach łącznego duszenia pod przykryciem warzywa powinny być gotowe. Wlej je ostrożnie do czystych i wyparzonych słoiczków i zakręć. Gotowe przetwory włóż do garnka z wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez ok. 20 min.
  7. Gotowe słoiki odstaw w suche i chłodne miejsce.