Wszyscy kochają desery, ale nie każdy ma smykałkę do pieczenia ciast i szykowania deserów na zimno. W takim wypadku najlepiej sięgnąć po sprawdzoną recepturę, która wymaga minimum pracy i zawsze się udaje, a taki właśnie jest poniższy przepis. Proste deserki ze słoiczka robi się w mig i tylko z kilku podstawowych składników, za to efekt jest zachwycający. Spróbuj odtworzyć takie słodkości w swojej kuchni, a ten przysmak od razu stanie się ulubieńcem wszystkich domowników.
Banalnie prosty sposób na deser
Aby przygotować jakikolwiek deser zwykle wyciąga się mikser, miskę i różnego rodzaju łyżki czy szpatułki. Tutaj nie ma takiej potrzeby, bo wszystko robi się w jednym słoiczku i to bez mieszania. Wystarczy wbić jajko do małego słoika, a następnie dodać trochę oleju, mleka, mąki oraz proszku do pieczenia.
Do tego jeszcze tylko coś dla pięknego aromatu, czyli nieco wanilii i opcjonalnie kakao, wiórki kokosowe lub skórka z cytryny dla uzyskania ulubionego smaku. Na koniec trzeba tylko szczelnie zakręcić słoik i porządnie potrząsać nim przez kilka sekund, aby wszystkie składniki wymieszały się na jednolite ciasto.
I to właściwie koniec pracy, bo reszta zrobi się już sama. Wystarczy wstawić słoik do garnka lub głębokiej patelni z wodą, przykryć i gotować przez około 20 minut, a powstanie delikatne i rozpływające się w ustach cudeńko.
Czekoladowy deser ze słoika - przepis
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju (20 ml)
- 2 łyżki mleka (20 ml)
- 1 łyżka kakao (7 gr) lub 1 łyżka wiórek kokosowych (7 gr)
- 2 łyżki mąki (40 gr)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
- 1 łyżeczka wanilii
- 3 kostki białej lub mlecznej czekolady
Przygotowanie:
- Przygotuj czysty, wyparzony słoiczek i wbij do niego jajko. Następnie dodaj po 2 łyżki mleka i oleju.
- Zakręć dokładnie słoik i potrząsaj nim energicznie przez kilka sekund, aż masa dobrze się wymiesza.
- Następnie dodaj 1 łyżeczce proszku do pieczenia i wanilii oraz wsyp mąkę i kakao lub wiórki kokosowe.
- Ponownie zakręć słoik i potrząsaj nim przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i nie będzie żadnych grudek.
- Na koniec do słoiczka wrzuć 3 kostki ulubionej czekolady i znów zakręć pokrywkę.
- Tak przygotowany słoiczek wstaw do garnka lub głębokiej patelni z gotującą się wodą. Ważne, aby poziom wody sięgał połowy słoika.
- Przykryj naczynie i gotuj całość przez około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoik z gorącej wody i odstaw go do przestudzenia.
- Odkręć pokrywkę i podawaj deser w słoiczku od razu lub dodatkowo polej go jeszcze po wierzchu rozpuszczoną czekoladą.
Źródło: YouTube Nur'un Yemek Tarifleri 2

















