Ten przepis Karola Okrasy na domowy chleb ze słonecznikiem jest banalnie prosty. Apetyczne pieczywo wyjdzie nawet tym, którzy nie mają żadnego doświadczenia z pieczeniem własnego chleba. Dla mnie najlepsze jest to, że nie trzeba nic kombinować z zakwasem. Okrasa poleca po prostu dodanie gotowego zakwasu na żurek, który można kupić dosłownie w każdym sklepie. Bardzo ważny jest też prościutki trik z piekarnikiem - kucharz zmienia temperaturę w czasie pieczenia - najpierw jest to 230 stopni C, a potem już tylko 200. Dzięki temu chlebek wychodzi idealnie chrupiący, chociaż zdaniem Okrasy najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przepis na chleb żytni ze słonecznikiem Karola Okrasy
Składniki:
- 300 g mąki żytniej
- 300 g mąki pszennej (typ 550)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka soli
- 600 ml ciepłej wody
- 300 ml gotowego zakwasu na żurek
- 100 g nasion słonecznika
Sposób przygotowania:
- Zakwas umieść w dużej misce. Oczywiście, idealnie byłoby mieć domowy zakwas (dla Karola Okrasy przygotował go Paweł Małecki), ale w tym przypadku możesz ułatwić sobie życie i kupić w sklepie gotowy zakwas na żurek.
- Dodaj mąkę żytnią i mąkę pszenną, wsyp też słonecznik.
- Dopraw solą, powoli wlewaj ciepłą wodę. Całość wyrób na gładką, jednolitą masę.
- Jeśli ciasto będzie wydawać ci się zbyt rzadkie, dosyp do niego więcej mąki - wszystko zależy od gęstości zakwasu, więc czasami masa może wyjść mocno lejąca i trzeba wtedy ją zagęścić.
- Ciasto przekładaj powoli do keksówki (warto wcześniej wysmarować ją olejem). Nie wykładaj naraz całej masy. Dokładnie ugniataj poszczególnie porcje ciasta, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
- Keksówkę wypełnij ciastem do połowy. Wierzch wyrównaj, np. wilgotną dłonią.
- Formę z ciastem owiń szczelnie folią spożywczą, pozostaw na 2-3 godziny w ciepłym miejscu. Masa powinna podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto odwiń. Potem znowu wyrównaj wilgotną dłonią.
- Chleb piecz przez 10-15 minut w 230 stopniach C (grzanie góra-dół). Po tym czasie obniż temperaturę do 200 stopni C i piecz jeszcze przez minimum 60 minut.
- Upieczony chleb żytni Karola Okrasy wyjmij z keksówki, aby ostygł i swobodnie odparował.
Ważne porady
Zdaniem Karola Okrasy, ziarna słonecznika możesz zamienić tez na siemię lniane. Ciasto nie może być zbyt gęste ani rzadkie - gęste sprawi, że chleb popęka podczas wyrastania. Jeśli będzie rzadkie, chlebek stanie się za ciężki. Wyrobione ciasto musi mieć luźną i delikatną konsystencję, bardzo plastyczną. Na pewno nie pomijaj ugniatania podczas wykładania masy do keksówki. Musisz na bieżąco pozbywać się pęcherzyków powietrza, aby pieczywo wyszło idealnie. Po wyrośnięciu chleba, folię zdejmuj delikatnie - część masy może być przyklejona. Nie krój upieczonego chleba za wcześnie, bo będzie mokry i kruchy. Najlepiej zaczekać do kolejnego dnia, aby struktura była idealna.















