W zeszłym roku na 1 listopada piekłam dla rodziny szarlotkę z pianką i panią Walewską (czyli inaczej pychotkę). W tym roku zdecydowałam się na serniki. Inspirację na pierwszy z nich znalazłam na kanale messengerowym naszego serwisu - to delikatny sernik z jabłkami, który upiekła i bardzo polecała moja redakcyjna koleżanka. Drugim będzie sernik kajmakowy, bo moja rodzina uwielbia bardzo słodkie serowe masy. Żeby nie komplikować sobie życie (na Wszystkich Świętych poza sernikami szykuję też sałatki, zupę oraz drugie danie dla bliskich, którzy zgromadzą się u mnie po powrocie z cmentarzy, więc będę miała ręce pełne roboty), zrobię go z dobrej jakości sera z wiaderka oraz gotowej masy kajmakowej z puszki. Brzmi to jak pójście na łatwiznę? Owszem. Czy deser będzie superpyszny i każdemu przypadnie do gustu? Zdecydowanie. Jestem tego pewna, bo już go próbowałam. Jest rewelacyjny!
Przepis na sernik kajmakowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – wyjmij je z lodówki minimum 4 godziny wcześniej.
Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
- 510 g kajmaku z puszki
- 4 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przełóż twaróg z wiaderka.
- Dodaj do niego masę kajmakową, wbij całe jajka, dolej śmietankę i dosyp mąkę.
- Zmiksuj całość krótko - tylko do połączenia składników.
- Tak przygotowaną masę przelej do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Sernik piecz w temperaturze 160 stopni C (w opcji: góra–dół) przez 55 minut.
- Po upieczeniu ciasta wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek i zostaw sernik w środku na ok. 4 godziny.
Gdy sernik z kajmakiem całkowicie wystygnie, wyjmij go z piekarnika i wstaw na noc (na ok. 8 godzin) do lodówki. Dzięki temu nabierze idealnej konsystencji i zachwyci wszystkich twoich gości oraz domowników.
Źródło przepisu: www.instagram.com/inmykitchen_pl/
Jak ozdobić sernik kajmakowy?
Ten deser jest tak pyszny, że w wersji codziennej nie trzeba go niczym dekorować. Jednak, jeśli szykujesz go na większe przyjęcie czy uroczysty zjazd rodzinny, zadbaj o parę detali, żeby osiągnąć efekt wow.
Proponuję polać gotowe, całkowicie ostudzone ciasto podgrzaną w kąpieli wodnej, ciepłą masą kajmakową (do ozdobienia tej wielkości sernika zużyłam całą 1 puszkę kajmaku), a potem obsypać wierzchu uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Sprawdzą się też wiórki ulubionej czekolady albo, na przekór słodyczy sernika, słone precelki lub solone fistaszki. Deser w parę chwil przeistoczy się wtedy w sernik słony kajmak (prawie jak słony karmel!). Nikt mu się nie oprze, to pewne.
















