15 sierpnia w tym roku łączy w sobie aż trzy różne wydarzenia. Z punktu widzenia religijnego to Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny. Jeśli popatrzeć na ten dzień od strony patriotycznej, będzie on przede wszystkim rocznicą Cudu nad Wisłą, czyli zwycięskiej Bitwy Warszawskiej 1920 roku. Kolejny wymiar tego święta, ten już bardziej przyziemny, to po prostu początek długiego, świątecznego weekendu.
Niektórzy będą świętować ten sympatyczny czas przy grillu, inni w domach w gronie rodziny i znajomych. Na pewno jednak większość z nas chciałaby uczcić go czymś słodkim, czymś co nada się i do kawy, i do herbaty. A jako, że w sierpniu wyjątkowo łatwo już o smaczne i dorodne śliwki, aż prosi się o upieczenie placka z tymi właśnie owocami.
Jakie ciasto zrobić ze śliwek?
Śliwki to tak wdzięczne w obróbce termicznej owoce, że nie trzeba tutaj wielkiej finezji i kombinacji. Węgierki idealnie znoszą pieczenie, a nawet poprzez karmelizację poprawiają swoje walory smakowe. Dlatego też wymagają lekkiej i nieprzytłaczającej cukierniczej oprawy. Taką będzie proste ucierane ciasto, które wyjdzie absolutnie każdemu.
Opiera się na jajkach, mące i oleju. Dlaczego olej? Odpowiedź jest prosta – ten tłuszcz może smakuje w cieście trochę gorzej od masła, ale sprawia, ze wypiek będzie odrobinę dłużej świeży – a przy długim weekendzie to zdecydowanie istotna sprawa.
Przepis na proste ciasto ucierane ze śliwkami:
Składniki:
- 5 dużych jajek
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- Ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy, ew. laska wanilii
- 1 kg śliwek węgierek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Śliwki umyj, wydryluj i pozbaw wszelkich nieapetycznych części.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem na jasna pianę.
- Następnie dodaj do tej masy mąkę, cukier waniliowy i mąkę. Wymieszaj do połączenia składników.
- Białka ubij na gładką pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Delikatnie wmieszaj pianę z białek do pozostałych składników za pomocą drewnianej łyżki.
- Przygotuj standardową blaszkę o wymiarach 35x26 cm. Wysmaruj ją tłuszczem i obsyp bułką tartą.
- Podziel sobie ciasto i śliwki na dwie części. Pierwszą wylej na blachę i ułóż na nim warstwę śliwek. Następnie wylej drugą część ciasta i ponownie, na wierzchu tym razem wyłóż pozostałą część owoców.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz do uzyskania rumianego koloru ciasta i efektu tak zwanego suchego drewnianego patyczka, przez ok. 50-60 min.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!

















