Moje dzieciństwo i wakacje u babci pod Warszawą pachniały nie tylko szarlotką z papierówek, ale też tym pysznym ciastem ze śliwkami. Babcia Zosia piekła je zawsze w okrągłej formie, jak tort, i podawała z domową bitą śmietaną na wierzchu. Duży kawałek tego deseru, do tego kubek kakao i człowiek był w siódmym niebie.

Pamiętam też, że całe lata później, gdy oglądałam serial „Gotowe na wszystko” i w jednym z odcinków Bree piekła pineapple upside down cake, rozpoznałam ten deser jako odwrócone ciasto babci Zosi, które znałam z dzieciństwa!

Teraz robię ten wspaniały deser dla moich bliskich. Ostatnio dodawałam do niego plastry ananasów z puszki, świeże, dojrzałe morele i brzoskwinie, ale wreszcie przyszedł czas na moje ulubione owoce - śliwki. Właściwie już nawet nie muszę zaglądać do przepisu babci, bo znam go na pamięć. 

Jak zrobić puszyste, odwrócone ciasto ze śliwkami?

To letnie odwrócone ciasto ze śliwkami wyjdzie bardzo wilgotne i cudownie miękkie, o ile poświęcisz mu chwilę uwagi. Owoce wybierz duże (będą pięknie się prezentować) oraz jak najsłodsze (dzięki temu nie trzeba będzie sypać do ciasta góry cukru). 

W babcinym przepisie jednym ze składników jest zsiadłe mleko i zawsze, kiedy mam je w lodówce, myślę o zrobieniu tego właśnie wypieku. Ale równie dobrze sprawdzi się tutaj maślanka lub kefir

Przygotuj dużą tortownicę i wszystkie potrzebne dodatki. Dobrze pamiętam radę babci, że składniki użyte do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, żeby uniknąć zakalca. Dlatego zawsze wyjmuję wcześniej z lodówki nabiał, masło oraz jajka. 

Przepis na odwrócone ciasto ze śliwkami

Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm): 

  • 350 g dojrzałych śliwek (waga po wyjęciu pestek) 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 50 g masła 
  • 50 g miodu 

Na ciasto: 

  • 110 g masła 
  • 150 g cukru 
  • 2 jajka
  • 180 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 180 g zsiadłego mleka (ewentualnie maślanki lub kefiru)

Sposób przygotowania: 

  1. Śliwki umyj, ostrożnie przekrój na połówki, żeby nie uszkodzić skórki i wyjmij z nich pestki.
  2. Połówki owoców wymieszaj z sokiem z cytryny i cynamonem. 
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i chwilę smaż, aż cukier się prawie cały rozpuści. 
  4. Wtedy dorzuć na patelnię śliwki i chwilę podsmażaj. Kiedy zaczną się delikatnie karmelizować, zdejmij je z kuchenki i odstaw na bok. 
  5. Mąkę przesiej z proszkiem oraz solą.
  6. Masło i cukier utrzyj mikserem na puszystą, jasną masę. 
  7. Do masy dodaj jajka jedno po drugim, a następnie, cały czas miksując wlej zsiadłe mleko.
  8. Następnie dodaj do masy suche składniki i krótko wymieszaj tylko do połączenia się składników. 
  9. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. 
  10. Następnie na dnie rozłóż połówki śliwek obok siebie (skórką do góry), zalej je ciastem i delikatnie wyrównaj masę. 
  11. Ciasto ze śliwkami piecz w 170 stopniach C ok. 45 minut - do tzw. suchego patyczka. 

Gotowe puszyste ciasto ze śliwkami ostudź i ostrożnie przewróć tak, aby połówki śliwek były na wierzchu. Górę możesz posypać cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną.