Moje dzieciństwo i wakacje u babci pod Warszawą pachniały nie tylko szarlotką z papierówek, ale też tym pysznym ciastem ze śliwkami. Babcia Zosia piekła je zawsze w okrągłej formie, jak tort, i podawała z domową bitą śmietaną na wierzchu. Duży kawałek tego deseru, do tego kubek kakao i człowiek był w siódmym niebie.
Pamiętam też, że całe lata później, gdy oglądałam serial „Gotowe na wszystko” i w jednym z odcinków Bree piekła pineapple upside down cake, rozpoznałam ten deser jako odwrócone ciasto babci Zosi, które znałam z dzieciństwa!
Teraz robię ten wspaniały deser dla moich bliskich. Ostatnio dodawałam do niego plastry ananasów z puszki, świeże, dojrzałe morele i brzoskwinie, ale wreszcie przyszedł czas na moje ulubione owoce - śliwki. Właściwie już nawet nie muszę zaglądać do przepisu babci, bo znam go na pamięć.
Jak zrobić puszyste, odwrócone ciasto ze śliwkami?
To letnie odwrócone ciasto ze śliwkami wyjdzie bardzo wilgotne i cudownie miękkie, o ile poświęcisz mu chwilę uwagi. Owoce wybierz duże (będą pięknie się prezentować) oraz jak najsłodsze (dzięki temu nie trzeba będzie sypać do ciasta góry cukru).
W babcinym przepisie jednym ze składników jest zsiadłe mleko i zawsze, kiedy mam je w lodówce, myślę o zrobieniu tego właśnie wypieku. Ale równie dobrze sprawdzi się tutaj maślanka lub kefir.
Przygotuj dużą tortownicę i wszystkie potrzebne dodatki. Dobrze pamiętam radę babci, że składniki użyte do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, żeby uniknąć zakalca. Dlatego zawsze wyjmuję wcześniej z lodówki nabiał, masło oraz jajka.
Przepis na odwrócone ciasto ze śliwkami
Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):
- 350 g dojrzałych śliwek (waga po wyjęciu pestek)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g masła
- 50 g miodu
Na ciasto:
- 110 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 g zsiadłego mleka (ewentualnie maślanki lub kefiru)
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, ostrożnie przekrój na połówki, żeby nie uszkodzić skórki i wyjmij z nich pestki.
- Połówki owoców wymieszaj z sokiem z cytryny i cynamonem.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i chwilę smaż, aż cukier się prawie cały rozpuści.
- Wtedy dorzuć na patelnię śliwki i chwilę podsmażaj. Kiedy zaczną się delikatnie karmelizować, zdejmij je z kuchenki i odstaw na bok.
- Mąkę przesiej z proszkiem oraz solą.
- Masło i cukier utrzyj mikserem na puszystą, jasną masę.
- Do masy dodaj jajka jedno po drugim, a następnie, cały czas miksując wlej zsiadłe mleko.
- Następnie dodaj do masy suche składniki i krótko wymieszaj tylko do połączenia się składników.
- Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.
- Następnie na dnie rozłóż połówki śliwek obok siebie (skórką do góry), zalej je ciastem i delikatnie wyrównaj masę.
- Ciasto ze śliwkami piecz w 170 stopniach C ok. 45 minut - do tzw. suchego patyczka.
Gotowe puszyste ciasto ze śliwkami ostudź i ostrożnie przewróć tak, aby połówki śliwek były na wierzchu. Górę możesz posypać cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną.
















