Pieczona karkówka na kanapki nie zawsze wychodzi najlepsza. Bywa bez smaku, albo sucha jak wiór. Jeśli masz wrażenie, że wszystkie inne smakują o wiele lepiej od twojej, to zrób ją według poniższego przepisu. Kluczowa jest tu odpowiednia marynata, czas leżakowania w lodówce, a potem też pieczenia. Może brzmi to, jak coś bardzo skomplikowanego, ale pozory mylą, bo to naprawdę nic trudnego.
Składniki na pieczoną karkówkę
Ważna jest tu proporcja mięsa do czasu 1:1. W uproszczeniu można przyjąć, że na każdy kilogram mięsa, trzeba przeznaczyć 1 godzinę pieczenia. Dużo też zależy od piekarnika, bo każdy piecze trochę inaczej, ale jest to zawsze jakiś dobry czas orientacyjny. Do przepisu przydałby się termometr kuchenny, ale i bez niego można sobie poradzić.
- 1,5 kg karkówki
- 150 ml wody mineralnej
- 150 ml oleju
- ok. 10 ząbków czosnku
- 2 czubate łyżki majeranku
- 2 czubate łyżki papryki mielonej słodkiej lub ostrej według uznania
- 1 czubata łyżka czarnego pieprzu
- 2 czubate łyżki soli
- 3 łyżki śmietany
Jak zrobić pieczoną karkówkę na kanapki?
- Do miski wlej wodę mineralną i olej, dosyp majeranek, paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Mięso oczyść i zrób w nim od góry otworki w regularnych odstępach, mniej więcej co 3 centymetry.
- Obierz ząbki czosnku i powciskaj po 1 do każdej dziurki. Jeśli lub dużą ilość tego składnika, to możesz oczywiście dodać go więcej.
- Mięso przełóż do miski, wlej marynatę i wklep ją równomiernie w całą karkówkę. Nie odlewaj nadmiaru. Na mięso nałóż jeszcze 2 łyżki śmietany i rozsmaruj. Następnie naczynie przykryj szczelnie folią aluminiową lub spożywczą. Cały pakunek wsadź do lodówki na co najmniej 2 godziny. A jak tylko masz taką możliwość, wydłuż czas do 12 godzin.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza i wsadź do niego karkówkę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Odmierz 45 minut. Potem odkryj mięso i piecz drugie tyle, ale tym razem mierz temperaturę w środku pieczeni. Powinna wynosić około 72 stopnie Celsjusza.
Jak podawać pieczoną karkówkę?
Do pieczonej karkówki na kanapkę pasuje domowy chrzan, ćwikła z buraczków i musztarda. Niektórzy lubią przesmarować ją jeszcze majonezem lub sosem czosnkowym. Do tego pasuje ogórek kiszony lub konserwowy albo grzybki marynowane, dynia i śliwki w occie. Jeśli znudzi ci się jedzenie kanapek, choć trudno sobie to wyobrazić, to podaj karczek do obiadu podgrzany w piekarniku. Możesz też grubsze plastry przesmażyć na patelni, nawet takiej beztłuszczowej. I ostatnia opcja, to zanurzenie plastrów domowych sosie pieczeniowym. Do tego pasują ziemniaczki, zasmażana kapusta lub buraczki albo mizeria.
Źródło: przepis pochodzi z Instgrama Janusza Serednickiego @serekszop_w_kuchni


















