Co zrobić, by farsz do tego wydania naleśników wyszedł tak jak trzeba? W tym celu należy się kierować dwiema ważnymi zasadami. Pierwsza z nich dotyczy objętości kapusty przed i po gotowaniu.
By farsz nie wypływał z naleśników, konieczne jest pozbawienie warzywa większości zawartej w nim wody. To oznacza oczywiście odpowiednio długie duszenie, najlepiej bez przykrycia, na małym ogniu – tak by woda rzeczywiście wyparowała, ale jednocześnie na tyle umiejętnie, by kapusta się nie przypaliła od spodu i odpowiednio zmiękła.
Jak doprawić kapustę do nadziewania naleśników?
Drugim warunkiem jest odpowiednie przyprawienie kapusty. Nie sztuką jest bowiem nadziać naleśniki byle jakim nadzieniem – sama kapusta również nie byłaby rewelacyjnym pomysłem, gdyby nie dwa kluczowe dodatki. Pierwszy z nich to pieprz. W postaci świeżo zmielonej, koniecznie w dużej ilości.
Drugi to świeży koperek – nieodłączny towarzysz kapuścianych dań w środku lata. Jeśli lubisz bardziej zdecydowane w smaku dania, możesz wyregulować kwasowość farszu poprzez dodanie 1-2 łyżek octu.
Przepis na naleśniki z młodą kapustą
Składniki na farsz:
- 1 mała główka młodej kapusty
- Pęczek koperku
- 1 duża cebula
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- Masło klarowane
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania ciasta, by miało czas na „odpoczynek” przed smażeniem. W tym celu wsyp do garnka lub dużej miski mąkę, wlej mleko, wodę, wbij jajka, dodaj sól i tłuszcz. Wymieszaj mikserem na gładką masę. Odstaw na bok i przejdź do przygotowania farszu.
- Kapustę poszatkuj najdrobniej jak się da.
- Cebulę obierz, pokrój równie drobno i podsmaż na maśle.
- Następnie wrzuć do garnka z posiekaną kapustą i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Farsz będzie gotowy, gdy kapusta będzie miękka, a jej objętość zredukuje się o ok. połowę.
- Na koniec drobno pokrój koperek i wrzuć do kapusty w ilości odpowiadającej twoim gustom.
- Usmaż naleśniki i przekładaj je farszem. Składaj w trójkąty lub ruloniki i zawijaj jak gołąbki, by uniemożliwić wypadanie farszu.
- Zawinięte ruloniki podsmażaj na klarowanym maśle przed podaniem.
Smacznego!

















