Co zrobić, by farsz do tego wydania naleśników wyszedł tak jak trzeba? W tym celu należy się kierować dwiema ważnymi zasadami. Pierwsza z nich dotyczy objętości kapusty przed i po gotowaniu.

By farsz nie wypływał z naleśników, konieczne jest pozbawienie warzywa większości zawartej w nim wody. To oznacza oczywiście odpowiednio długie duszenie, najlepiej bez przykrycia, na małym ogniu – tak by woda rzeczywiście wyparowała, ale jednocześnie na tyle umiejętnie, by kapusta się nie przypaliła od spodu i odpowiednio zmiękła.

Jak doprawić kapustę do nadziewania naleśników?

Drugim warunkiem jest odpowiednie przyprawienie kapusty. Nie sztuką jest bowiem nadziać naleśniki byle jakim nadzieniem – sama kapusta również nie byłaby rewelacyjnym pomysłem, gdyby nie dwa kluczowe dodatki. Pierwszy z nich to pieprz. W postaci świeżo zmielonej, koniecznie w dużej ilości. 

Drugi to świeży koperek – nieodłączny towarzysz kapuścianych dań w środku lata. Jeśli lubisz bardziej zdecydowane w smaku dania, możesz wyregulować kwasowość farszu poprzez dodanie 1-2 łyżek octu.

Przepis na  naleśniki z młodą kapustą 

Składniki na farsz:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • Pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Masło klarowane

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta, by miało czas na „odpoczynek” przed smażeniem. W tym celu wsyp do garnka lub dużej miski mąkę, wlej mleko, wodę, wbij jajka, dodaj sól i tłuszcz. Wymieszaj mikserem na gładką masę. Odstaw na bok i przejdź do przygotowania farszu.
  2. Kapustę poszatkuj najdrobniej jak się da.
  3. Cebulę obierz, pokrój równie drobno i podsmaż na maśle. 
  4. Następnie wrzuć do garnka z posiekaną kapustą i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  5. Farsz będzie gotowy, gdy kapusta będzie miękka, a jej objętość zredukuje się o ok. połowę.
  6. Na koniec drobno pokrój koperek i wrzuć do kapusty w ilości odpowiadającej twoim gustom.
  7. Usmaż naleśniki i przekładaj je farszem. Składaj w trójkąty lub ruloniki i zawijaj jak gołąbki, by uniemożliwić wypadanie farszu.
  8. Zawinięte ruloniki podsmażaj na klarowanym maśle przed podaniem.

Smacznego!