Naleśniki to jeden z najczęstszych pomysłów na szybki obiad. Można je podawać na słodko i słono w dziesiątkach przeróżnych wersji smakowych, ale ta bije ostatnio rekordy popularności. Naleśniki po turecku stały się prawdziwym hitem, a przepis jest banalnie prosty i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Zobacz, jak przygotować takie sycące danie, a gdy raz go spróbujesz, zostanie już w twoim jadłospisie na stałe. 

Jak zrobić naleśniki po turecku?

Naleśniki po turecku to nic innego jak zapiekane naleśniki z mięsem mielonym. Sam farsz robi się dość klasycznie, bo mięso wystarczy przesmażyć z cebulką i czosnkiem, a potem zalać całość koncentratem pomidorowym z przyprawami i dusić. Wyjątkowe jest jednak samo ciasto naleśnikowe, bo oprócz mąki, jajek i mleka pojawia się tam 1 dość nietypowy składnik.

Chodzi o to, aby dosypać do ciasta naleśnikowego suszonego oregano, dzięki któremu placuszki nabiorą więcej wyrazu i staną się maksymalnie aromatyczne. Na koniec całość ląduje w piekarniku i już po około 10 minutach genialny obiad można podawać na stół. Zobacz poniżej dokładny przepis i zaserwuj naleśniki po turecku swoim domownikom. 

Naleśniki po turecku - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 2 średnie jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki oleju + odrobina do smażenia

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania naleśników, czyli wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem, olejem, solą i oregano na jednolite ciasto i wylewaj je niewielkimi porcjami na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię.
  2. Usmażone naleśniki odstaw do przestudzenia, a w tym czasie przygotuj farsz. W tym celu obierz i posiekaj cebulę z czosnkiem, a potem przesmaż je na patelni. Gdy warzywa zmiękną, dodaj mięso mielone i dalej smaż całość. Na koniec wsyp przyprawy i zalej składniki koncentratem pomidorowym. Duś wszystko razem jeszcze przez parę minut.
  3. Naleśniki z oregano nadziewaj porządną porcją mięsnego farsz, zwijaj i od razu układaj w naczyniu żaroodpornym. Zapiecz je w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 10 minut. 
  4. Gotowe naleśniki po turecku podawaj z sosem jogurtowym i lekką sałatką ze świeżych warzyw.