Rosół zazwyczaj robi się na kurczaku lub kaczce. Rzadko kiedy wybieramy do niego inne mięsa, a to błąd, bo niemal z każdego można przygotować esencjonalny bulion, który za każdym razem będzie smakował nieco inaczej. Jeśli szukasz odmiany w swojej kuchni, to koniecznie wypróbuj ten przepis na rosół na karkówce. Jego smak na pewno cię zaskoczy. Mimo że rosół z wieprzowiny może się wydawać nowością, to na świecie od dawna wykorzystują to mięso do przygotowania esencjonalnych wywarów. W Japonii wywar z kości wieprzowych jest podstawą słynnego ramenu, w Chinach gotują na nim zupy, gulasze i sosy, a w Wietnamie dodają go do popularnej zupy pho. 

Wyrazisty rosół na karkówce

Choć karkówka pewnie bardziej kojarzy ci się z grillem niż zupą, to wbrew pozorom, świetnie nadaje się do przygotowania wyrazistego wywaru pełnego smaku. Rosół na karkówce wygląda jednak i smakuje inaczej niż tradycyjny. Zazwyczaj jest nieco jaśniejszy i bardziej mętny niż drobiowy bulion, choć dodatek opalanej cebuli pomaga zniwelować tę różnicę. Koniecznie również zbierz szumowiny, dzięki czemu wyjdzie bardziej klarowny. W smaku wyczujesz mięsną nutę, która jest dużo intensywniejsza i bardziej esencjonalna niż w klasycznym rosole. Taki rosół będzie też nieco tłustszy, dlatego po schłodzeniu warto zebrać z garnka nadmiarowy tłuszcz.

Rosół na karkówce zrobisz tak samo jak drobiowy. Dodaj do niego sporo warzyw i przypraw, które urozmaicą jego smak. Podaj go z drobnym makaronem, kluseczkami lub bez dodatków. Możesz też go wykorzystać jako bazę ulubionej zupy np. pomidorowej lub ogórkowej. 

Przepis na rosół na karkówce

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki
  • 2,5 litra wody
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • por
  • 1 cebula
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • natka pietruszki do podania
  • sól i mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj ją przez 3 godziny na niewielkim ogniu (woda powinna jedynie delikatnie pyrkać, garnek przykryj pokrywką).
  2. Po 30 minutach zbierz powstałą szumowinę. Dodaj wtedy również przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
  3. Przygotuj warzywa. Marchew, pietruszkę i selera obierz, dodaj je do garnka.
  4. Cebulę obierz i opal nad palnikiem. Wrzuć do wywaru.
  5. Na koniec dodaj por i gotuj dalej całość, aż warzywa i mięso zmiękną.
  6. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, przecedź rosół przez sito. Dopraw go solą i pieprzem. Podawaj z ulubionym makaronem i natką pietruszki.