Na straganach można już spotkać świeżutkie, słodkie i soczyste czereśnie, a to znak, że sezon na czereśniowe wypieki właśnie wystartował. Te owoce genialnie nadają się do wszelkiego rodzaju ciast, zarówno tych drożdżowych, kruchych, jaki ucieranych, ale nie zawsze trzeba kombinować, aby zrobić wypasiony deser. To ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący fan słodkości. Wystarczy tylko kilka tanich składników i dosłownie parę ruchów łyżką, a całą resztę zrobi już piekarnik. 

Jak zrobić ciasto z czereśniami? Najszybszy i najprostszy przepis

Lubisz domowe ciasta, ale nie masz ręki do skomplikowanych wypieków? Ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Jest dziecinnie prosty i błyskawiczny, a przy tym pozwala wyczarować mięciutkie, wyrośnięte i przepyszne ciacho. Oprócz świeżutkich, słodkich czereśni, potrzebne będą mąka, jajka, cukier, mleko, olej i proszek do pieczenia. Jeśli chcesz, możesz sypnąć także cukier wanilinowy dla dodatkowego aromatu i malutką szczyptę soli dla maksymalnego podbicia wszystkich smaków.

A gdy masz już wszystkie składniki, reszta pójdzie gładko, bo nie trzeba tu nawet wyciągać wałka, miksera czy trzepaczki i wszystkie składniki wystarczy wymieszać zwykłą łyżką. Nie ma też znaczenia kolejność dodawania kolejnych produktów i wszystko można wrzucić do miski od razu i połączyć dosłownie kilkoma ruchami. Brzmi dobrze? Gwarantujemy, że smakuje jeszcze lepiej, więc od razu szykuj składniki i dużą blachę. Trzymaj się jednak proporcji podanych poniżej, bo tylko wtedy ciasto z czereśniami wyjdzie idealnie pulchniutkie i pięknie wyrośnięte.

Błyskawiczne ciasto z czereśniami - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg wydrylowanych czereśni
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie umyj, osusz i wydrąż z nich pestki. Następnie przesyp je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem foremki. 
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
  3. W dużej misce zmiksuj krótko wszystkie składniki, aż zamienią się w jednolitą, gładką masę. 
  4. Gotowym ciastem zalej czereśnie i wstaw całość do rozgrzanego piekarnika. 
  5. Ciasto z czereśniami piecz przez około 45-50 minut, aż pięknie się zarumieni.
  6. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia i dopiero wtedy posyp je po wierzchu cukrem pudrem.