Klasyczny przepis na pieczeń rzymską nie jest trudny, ale cały myk tkwi w odpowiednim pieczeniu, aby taki klops nie stał się suchy jak wiór, tylko zachował soczystość. Z ustawieniami piekarnika bywa różnie, ale okazuje się, że idealnie soczystą mięsną pieczeń można z łatwością przygotować w air fryerze. Co więcej, zajmie to jedyne 25-30 minut, więc zdecydowanie warto. Zobacz, jak zrobić to krok po kroku.

Jak zrobić pieczeń rzymską w airfryerze?

Początkiem każdej dobrej pieczeni jest oczywiście jakościowe mięso i przyprawy. Oczywiście niezbędne będą tu sól i pieprz, a do tego słodka i ostra papryka oraz ulubione zioła. Może to być zarówno suszony majeranek, tymianek, oregano, jak i bazylia - zależy co lubisz i co masz pod ręką.

Do tego jeszcze trzeba dodać drobno posiekaną cebulkę i czosnek oraz wbić jajko i wsypać kilka łyżek bułki tartej. Świetnym dodatkiem jest również trochę boczku, pokrojonego w drobną kosteczkę, dzięki któremu mięso mielone będzie nieco tłustsze i bardziej soczyste

Potem zostaje już tylko dokładnie wymieszać całość i wyrabiać przez dobrych kilka minut masę w dłoniach. To bardzo ważne, bo dzięki temu domowa pieczeń rzymska wyjdzie pyszna i będzie się ładnie trzymała, więc nic nie rozsypie się podczas krojenia. Gotową masę przekłada się do formy i to tyle, bo całą resztę zrobi już air fryer.

Pieczeń rzymska z airfryera - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 50 g boczku wędzonego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, ulubione zioła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Mięso mielone dokładnie wymieszaj rozdrobnionymi warzywami i boczkiem oraz surowym jajkiem, bułką tartą i przyprawami. 
  3. Gotową masę przełóż do foremki i posmaruj wierzch oliwą. Tak przygotowaną pieczeń rzymską włóż do szuflady airfryera i piecz w 170 stopniach przez około 20 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 stopni i dopiekaj całość jeszcze przez 5-10 minut, aby pieczeń ładnie się zarumieniła.
  4. Gotową pieczeń wyjmij z foremki i podawaj od razu na ciepło jako danie obiadowe lub jako przekąskę na zimno.