Lubię proste i szybkie przepisy, które w dodatku są smaczne i wyglądają efektownie. Wiele z nich znalazłam, przeglądając blogi o diecie ketogenicznej. Co oznacza, że oprócz tego, że jest smacznie, to jeszcze można odnieść korzyści zdrowotne. Dlatego sprawdź, jak zrobić keto roladę.

Jak zrobić keto ciasto na roladę?

Składniki:

  • 5 jajek
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub z tapioki

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ubij białka na sztywną pianę. Potem dodawaj po 1 żółtku, po każdym miksuj przez chwilę, ale koniecznie na wolnych obrotach. Możesz też przejść na mieszanie ręczne, ale raczej łyżką lub szpatułką niż rózgą kuchenną.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią masę jajeczną i rozsmaruj ją równomiernie na cienką warstwę.
  3. Keto ciasto na roladę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, mniej więcej na 7 minut. W tym czasie powinna się lekko zrumienić. Potem wyjmij ją z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj keto krem do rolady

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalne typu skyr
  • 150 g włoskiego serka mascarpone
  • 30 g erytrytolu najlepiej w formie cukru pudru
  • 100 g malin

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Skyr i mascarpone przełóż do jednej miski. Dosyp erytrytol zmielony na puder. Ilość możesz dostosować do swojego poziomu słodkości. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. W tym celu sprawdzi się zarówno mikser, jak i drewniana łyżka lub szpatułka.
  2. Maliny przepłucz zimną wodą i osusz je lub odstaw do odcieknięcia. Keto ciasto na roladę przesmaruj kremem. Rozłóż na nim owoce, w miarę możliwości zachowaj równe odstępy. Ciasto zwiń dość ciasno, zaczynając od dłuższego boku. Możesz pomóc sobie papierem do pieczenia, chwyć go za krawędź i zroluj ciasto. Brzeg powinien znaleźć się pod spodem, żeby nie rozwinęło się samo.
  3. Keto ciasto na roladę z kremem wsadź do lodówki, żeby się porządnie schłodziło. Bez tego będzie się je trudno kroiło, a masa z malinami będzie uciekała ze środka. Jeśli chcesz, możesz ją zawinąć w folię spożywczą lub w papier do pieczenia, dzięki temu zachowa ładniejszy kształt. Opcjonalnie przed podaniem ozdób ją polewą czekoladową

 Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @Zdrowo i z Natury - Sylwia Więch