Lubię proste i szybkie przepisy, które w dodatku są smaczne i wyglądają efektownie. Wiele z nich znalazłam, przeglądając blogi o diecie ketogenicznej. Co oznacza, że oprócz tego, że jest smacznie, to jeszcze można odnieść korzyści zdrowotne. Dlatego sprawdź, jak zrobić keto roladę.
Jak zrobić keto ciasto na roladę?
Składniki:
- 5 jajek
- opcjonalnie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub z tapioki
Przygotowanie krok po kroku:
- Ubij białka na sztywną pianę. Potem dodawaj po 1 żółtku, po każdym miksuj przez chwilę, ale koniecznie na wolnych obrotach. Możesz też przejść na mieszanie ręczne, ale raczej łyżką lub szpatułką niż rózgą kuchenną.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią masę jajeczną i rozsmaruj ją równomiernie na cienką warstwę.
- Keto ciasto na roladę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, mniej więcej na 7 minut. W tym czasie powinna się lekko zrumienić. Potem wyjmij ją z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj keto krem do rolady
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalne typu skyr
- 150 g włoskiego serka mascarpone
- 30 g erytrytolu najlepiej w formie cukru pudru
- 100 g malin
Przygotowanie krok po kroku:
- Skyr i mascarpone przełóż do jednej miski. Dosyp erytrytol zmielony na puder. Ilość możesz dostosować do swojego poziomu słodkości. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. W tym celu sprawdzi się zarówno mikser, jak i drewniana łyżka lub szpatułka.
- Maliny przepłucz zimną wodą i osusz je lub odstaw do odcieknięcia. Keto ciasto na roladę przesmaruj kremem. Rozłóż na nim owoce, w miarę możliwości zachowaj równe odstępy. Ciasto zwiń dość ciasno, zaczynając od dłuższego boku. Możesz pomóc sobie papierem do pieczenia, chwyć go za krawędź i zroluj ciasto. Brzeg powinien znaleźć się pod spodem, żeby nie rozwinęło się samo.
- Keto ciasto na roladę z kremem wsadź do lodówki, żeby się porządnie schłodziło. Bez tego będzie się je trudno kroiło, a masa z malinami będzie uciekała ze środka. Jeśli chcesz, możesz ją zawinąć w folię spożywczą lub w papier do pieczenia, dzięki temu zachowa ładniejszy kształt. Opcjonalnie przed podaniem ozdób ją polewą czekoladową.
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @Zdrowo i z Natury - Sylwia Więch

















