W moim domu zawsze na Wigilię podaje się racuchy drożdżowe. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli chętnie po nie sięgają. Choć ten zwyczaj pochodzi z Podlasia, to praktykowany jest w wielu częściach Polski, a jeśli u ciebie do tej pory nie było racuszków, to zrób je w tym roku. Mogą okazać się gwiazdą całej kolacji wigilijnej. Mięciutkie i puszyste znikają szybciej niż niejeden makowiec.
Nocne racuchy drożdżowe
Ciasto na nocne racuchy drożdżowe jest bardzo podobne to klasycznego, jednak zawiera nieco mniej drożdży. Dzięki temu może spędzić wiele godzin w lodówce i się nie psuje. Ten patent jest świetny szczególnie przed świętami, gdy pracy jest tak dużo, że nie wiadomo, w co włożyć ręce. Ciasto zrobione wieczorem postoi w chłodzie bez problemu nawet przez 24 godziny. Nie musisz więc smażyć racuchów z samego rana. Możesz to zrobić tuż przed kolacją, jeśli chcesz podać je na ciepło (choć na zimno są równie smaczne). Te racuchy pięknie wyrastają, są puszyste, mięciutkie i delikatne. Moja babcia smażyła je zawsze na oleju lnianym. Polecam ci spróbować ich w tej wersji, nabierają wtedy całkiem innego smaku. Podaj je oprószone cukrem pudrem.
Getty/iStock, Anton Novikov
Przepis na nocne racuchy drożdżowe na Wigilię
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
- Wieczorem do dużej miski dodaj wszystkie składniki: mąkę, drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajka, mleko i sól. Wymieszaj całość na gładką i jednolitą masę. Nie trzeba jej miksować, wystarczy, że wymieszasz je zwykłą łyżką. Pamiętaj też, by wybrać dużą miskę. Ciasto podczas chłodzenia mocno wyrasta.
- Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i włóż ją na noc do lodówki. Ciasto drożdżowe może w niej stać nawet przez 24 godziny, dlatego nie musisz rano się spieszyć z ich smażeniem. Możesz to zrobić tuż przed Wigilią.
- Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na blacie, by się ogrzało (najlepiej na ok. godzinę).
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto. Warto przed nabraniem ciasta posmarować łyżkę olejem, by masa nie przyklejała się do niej. Łatwiej również nadasz racuchom pożądany kształt.
- Smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
- Racuchy wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Jeśli chcesz usmażyć je wcześniej, możesz je przed kolacją podgrzać w piekarniku lub air fryerze, choć na zimno są równie smaczne.
















