W moim domu zawsze na Wigilię podaje się racuchy drożdżowe. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli chętnie po nie sięgają. Choć ten zwyczaj pochodzi z Podlasia, to praktykowany jest w wielu częściach Polski, a jeśli u ciebie do tej pory nie było racuszków, to zrób je w tym roku. Mogą okazać się gwiazdą całej kolacji wigilijnej. Mięciutkie i puszyste znikają szybciej niż niejeden makowiec.

Nocne racuchy drożdżowe

Ciasto na nocne racuchy drożdżowe jest bardzo podobne to klasycznego, jednak zawiera nieco mniej drożdży. Dzięki temu może spędzić wiele godzin w lodówce i się nie psuje. Ten patent jest świetny szczególnie przed świętami, gdy pracy jest tak dużo, że nie wiadomo, w co włożyć ręce. Ciasto zrobione wieczorem postoi w chłodzie bez problemu nawet przez 24 godziny. Nie musisz więc smażyć racuchów z samego rana. Możesz to zrobić tuż przed kolacją, jeśli chcesz podać je na ciepło (choć na zimno są równie smaczne). Te racuchy pięknie wyrastają, są puszyste, mięciutkie i delikatne. Moja babcia smażyła je zawsze na oleju lnianym. Polecam ci spróbować ich w tej wersji, nabierają wtedy całkiem innego smaku. Podaj je oprószone cukrem pudrem. 

Getty/iStock, Anton Novikov

Przepis na nocne racuchy drożdżowe na Wigilię

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem do dużej miski dodaj wszystkie składniki: mąkę, drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajka, mleko i sól. Wymieszaj całość na gładką i jednolitą masę. Nie trzeba jej miksować, wystarczy, że wymieszasz je zwykłą łyżką. Pamiętaj też, by wybrać dużą miskę. Ciasto podczas chłodzenia mocno wyrasta.
  2. Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i włóż ją na noc do lodówki. Ciasto drożdżowe może w niej stać nawet przez 24 godziny, dlatego nie musisz rano się spieszyć z ich smażeniem. Możesz to zrobić tuż przed Wigilią.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na blacie, by się ogrzało (najlepiej na ok. godzinę).
  4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto. Warto przed nabraniem ciasta posmarować łyżkę olejem, by masa nie przyklejała się do niej. Łatwiej również nadasz racuchom pożądany kształt.
  5. Smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
  6. Racuchy wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Jeśli chcesz usmażyć je wcześniej, możesz je przed kolacją podgrzać w piekarniku lub air fryerze, choć na zimno są równie smaczne.