Co dom, to przepis na racuchy. Niektórzy robią je na drożdżach, inni stawiają na szybsze placuszki, które rosną dzięki proszkowi do pieczenia lub sodzie. A każde rumiane cudo z patelni przywołuje te same dobre wspomnienia. Mój sposób podpatrzony w kuchni babci nigdy nie zawodzi, bo stosuję ten sam główny składnik co ona. I dziś można go kupić w każdym sklepie spożywczym i markecie, chociaż kojarzy się przede wszystkim z PRL-em i wczesnymi latami 90-tymi. Sprawia, że racuchy są delikatne i pulchne, ale jednocześnie wilgotne. Nie wysychają po usmażeniu, nawet gdy już trochę poleżą na talerzu. Potrafiliśmy je zajadać z bratem i na śniadanie, i na obiad, i na kolację.
Co dodać do racuchów, żeby były pulchne i wilgotne?
Klasyk to przede wszystkim racuchy na mleku. Czyli na nabiale, który zawsze jest pod ręką i trafia zarówno do naleśników, jak i przeróżnych szybkich placków z owocami. Ale nie zawsze jest gwarancją puszystego i wilgotnego ciasta. Czasem masa wychodzi za rzadka i trzeba dosypywać więcej mąki, co skutkuje bardziej zbitą konsystencją. Dlatego wiele osób sięga po gęstsze i bardziej treściwe dodatki, takie jak jogurt naturalny, śmietana, skyr, kefir lub maślanka. Zawsze są dobrym pomysłem, bo kwaskowe składniki wzmacniają spulchniające właściwości proszku do pieczenia lub sody, a rezultat to mocno wyrośnięte placki, które wyglądają prawie jak te na drożdżach.
Ja jednak wzorem własnej babci stawiam na serek homogenizowany. Dzięki niemu moje racuchy wiele zyskują. Są nie tylko pulchne i wilgotne, ale także wyjątkowo pyszne, aromatyczne i dość długo świeże. Można wykorzystać zarówno naturalny serek, jak i waniliowy, który od razu doda plackom smaku. Warto wtedy jednak całkiem pominąć cukier.
Puchate racuchy mojej babci – przepis
Składniki:
- 500 g naturalnego serka homogenizowanego
- 3 duże jaja
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- olej do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
- Rozetrzyj jajka z serkiem homogenizowanym oraz białym i waniliowym cukrem. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Dodaj suche składniki: proszek do pieczenia, sól i mąkę (możesz ją wcześniej przesiać, żeby racuchy były jeszcze bardziej puszyste i delikatne). Wymieszaj szpatułką. Możesz odłożyć masę na 15 minut pod przykryciem, żeby odpoczęła.
- Nakładaj ciasto na rozgrzany olej (lub masło klarowane) – około 1,5 łyżki na porcję. Smaż placuszki na złocisty kolor z obu stron.
Racuszki na serku homogenizowanym – propozycje podania
Nie musisz bardzo kombinować. Racuchy na serku homogenizowanym możesz po prostu obtoczyć w posypce z brązowego cukru i cynamonu, który apetycznie je oblepi, gdy są gorące. Lub oprószyć cukrem pudrem. Doskonale sprawdzą się także takie dodatki jak:
- domowy dżem, na przykład śliwkowy,
- owoce w syropie, zwłaszcza wisienki,
- śmietana, serek mascarpone lub ricotta oraz świeże owoce,
- masło orzechowe,
- miód lub syrop klonowy,
- mus jabłkowy z cynamonem (możesz sięgnąć po przygotowane na zimę prażone owoce do szarlotki).
Fot. Adobe Stock, A_Lein

















