Skoleboller (nazywane również skolebrød) to norweskie „bułeczki szkolne” (lub szkolny chleb) zrobione ze słodkiego ciasta kardamonowego, wypełnionego kremem waniliowym w środku, a następnie polane lukrem i obtoczone w wiórkach kokosowych. Te norweskie bułeczki budyniowe od razu stają się ulubionym smakiem każdego, kto ich spróbuje. Bo czego tu nie lubić?

Jak zrobić w prosty sposób norweskie bułeczki budyniowe?

Mój sposób pieczenia skoleboller to nieco uproszczona wersja klasycznego przepisu. Ciasto przygotowuję na suszonych drożdżach, wyrasta równie dobrze, jak to na świeżych, a szybciej się robi. Także budyń gotuję na proszku. Mam wtedy pewność, że na pewno będzie odpowiednio gęsty. Aby nadać mu słonecznego koloru, dodaję do niego kilka żółtek. Wychodzi aksamitny i żółciutki. Gotowe bułeczki dekoruję wiórkami kokosowymi i prostym lukrem z mleka i cukru pudru (mleko możesz zastąpić wodą). Drożdżówki wychodzą mięciutkie i puszyste, krem jest aksamitny, a słodki lukier stawia przysłowiową kropkę nad i. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Przepis na norweskie bułeczki budyniowe

Składniki na ciasto:

  • ​300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 8 g suszonych drożdży
  • 75 g masła
  • 1 łyżeczka kardamonu

Składniki na budyń:

  • ​2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 400 ml mleka

Składniki na lukier:

  • ​150 g cukru pudru
  • woda
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj ciasto drożdżowe. Do miski przesiej mąkę, wsyp suche drożdże, kardamon, cukier i sól. Wymieszaj suche składniki łyżką. Wlej do nich ciepłe mleko, wbij całe jajko oraz dodaj roztopione i ostudzone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (rękami lub mikserem). Odstaw je przykryte ściereczką do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. 
  2. Następnie podziel je na 12 części. Z każdej uformuj kulkę. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 15 minut.
  3. W tym czasie przygotuj budyń. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj proszek budyniowy i wymieszaj. Mleko zagotuj w rondelku. Gdy zakipi, wlej do nich rozmieszane żółtka z budyniem. Gotuj, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  4. W każdej kulce zrób wgłębienie spodem szklanki. Nałóż do niego budyń. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, aż będą złote i chrupiące.
  5. Gotowe udekoruj lukrem. Przygotuj go, mieszając mleko z cukrem pudrem. Całość udekoruj wiórkami kokosowymi.