Chociaż Szwedom geograficznie wyjątkowo daleko do Bliskiego Wschodu i tamtejszych aromatycznych przypraw, to właśnie Skandynawowie z dalekiej Północy stali się w ostatnich latach ekspertami w zakresie pieczenia rozmaitych aromatycznych słodkich bułeczek z takimi właśnie dodatkami.

Adobe Stock, zoryanchik

Dlaczego warto piec bułeczki z kardamonem?

Rekordy popularności biją rozmaite wypieki z tamtej części świata z cynamonem. Jednak jeszcze lepsze wydają się bułeczki szwedzkie z kardamonem. Ta przyprawa wciąż nie jest dostatecznie wykorzystywana przez nas Polaków w kontekście pieczonych słodkości.

A to gruby błąd – kardamon idealnie odnajduje się zwłaszcza w połączeniu z brązowym cukrem i masłem. Takie zestawienie jest wręcz stworzone do ciasta drożdżowego. Wiedzą o tym Szwedzi i robią z tego użytek raz po raz, czemu więc nie pójść ich drogą i upiec ich w swoim domu? Będą smakowały wprost obłędnie właśnie teraz, jesienią, wraz z kubkiem ciepłego mleka czy kawy.

Przepis na kardemummabullar (szwedzkie bułeczki z kardamonem)

Składniki na ciasto:

  • 250 ml mleka 
  • 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)
  • 70 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • Ćwierć łyżeczki soli
  • 50 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 70 g masła 
  • 30 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Podgrzej lekko mleko, wsyp do niego drożdże i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by drożdże zaczęły pracować – powinno wystarczyć do tego ok. 10 minut.
  2. Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, kardamon i resztę cukru. Dodaj drożdże rozpuszczone w mleku i zacznij wyrabianie ciasta. Najlepiej zrobić to mikserem z hakami lub malakserem. Można także jednak poradzić sobie ręcznie – jednak wyrabianie w tym wypadku lepiej zacząć od mieszania łyżką. 
  3. W rondlu rozpuść masło i wlej je do ciasta pod koniec wyrabiania.
  4. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  5. Przygotuj nadzienie kardamonowe – w tym celu wymieszaj miękkie masło z cukrem i kardamonem. 
  6. Podsyp stolnicę mąką, rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt. Wysmaruj je nadzieniem i złóż z dwóch stron do środka, tworząc podłużny kawałek. Lekko go spłaszcz i rozwałkuj. Pokrój tak przygotowane ciasto na podłużne paski i zwiń je jak świderki.
  7. Z pasków ciasta formuj zawijasy tworząc ósemki i na końcu przekładając końcówkę przez dziurkę w środku.
  8. Wyłóż tak przygotowane zawijasy na blasze wyłożonej z kolei papierem do pieczenia. 
  9. Rozbełtaj jajko w misce i smaruj przygotowane ciasto, następnie opcjonalnie możesz dodatkowo posypać je cukrem. Odstaw do podrośnięcia na ok. 30 minut.
  10. Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C z termoobiegiem.

Smacznego!