Chociaż Szwedom geograficznie wyjątkowo daleko do Bliskiego Wschodu i tamtejszych aromatycznych przypraw, to właśnie Skandynawowie z dalekiej Północy stali się w ostatnich latach ekspertami w zakresie pieczenia rozmaitych aromatycznych słodkich bułeczek z takimi właśnie dodatkami.
Adobe Stock, zoryanchik
Dlaczego warto piec bułeczki z kardamonem?
Rekordy popularności biją rozmaite wypieki z tamtej części świata z cynamonem. Jednak jeszcze lepsze wydają się bułeczki szwedzkie z kardamonem. Ta przyprawa wciąż nie jest dostatecznie wykorzystywana przez nas Polaków w kontekście pieczonych słodkości.
A to gruby błąd – kardamon idealnie odnajduje się zwłaszcza w połączeniu z brązowym cukrem i masłem. Takie zestawienie jest wręcz stworzone do ciasta drożdżowego. Wiedzą o tym Szwedzi i robią z tego użytek raz po raz, czemu więc nie pójść ich drogą i upiec ich w swoim domu? Będą smakowały wprost obłędnie właśnie teraz, jesienią, wraz z kubkiem ciepłego mleka czy kawy.
Przepis na kardemummabullar (szwedzkie bułeczki z kardamonem)
Składniki na ciasto:
- 250 ml mleka
- 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)
- 70 g cukru (najlepiej brązowego)
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- Ćwierć łyżeczki soli
- 50 g masła
Składniki na nadzienie:
- 70 g masła
- 30 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Podgrzej lekko mleko, wsyp do niego drożdże i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by drożdże zaczęły pracować – powinno wystarczyć do tego ok. 10 minut.
- Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, kardamon i resztę cukru. Dodaj drożdże rozpuszczone w mleku i zacznij wyrabianie ciasta. Najlepiej zrobić to mikserem z hakami lub malakserem. Można także jednak poradzić sobie ręcznie – jednak wyrabianie w tym wypadku lepiej zacząć od mieszania łyżką.
- W rondlu rozpuść masło i wlej je do ciasta pod koniec wyrabiania.
- Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Przygotuj nadzienie kardamonowe – w tym celu wymieszaj miękkie masło z cukrem i kardamonem.
- Podsyp stolnicę mąką, rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt. Wysmaruj je nadzieniem i złóż z dwóch stron do środka, tworząc podłużny kawałek. Lekko go spłaszcz i rozwałkuj. Pokrój tak przygotowane ciasto na podłużne paski i zwiń je jak świderki.
- Z pasków ciasta formuj zawijasy tworząc ósemki i na końcu przekładając końcówkę przez dziurkę w środku.
- Wyłóż tak przygotowane zawijasy na blasze wyłożonej z kolei papierem do pieczenia.
- Rozbełtaj jajko w misce i smaruj przygotowane ciasto, następnie opcjonalnie możesz dodatkowo posypać je cukrem. Odstaw do podrośnięcia na ok. 30 minut.
- Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C z termoobiegiem.
Smacznego!

















