Wszyscy kochamy tradycyjne ciasto drożdżowe, ale nie każdy wie, że można z niego zrobić prawdziwe dzieło sztuki i to w banalnie prosty sposób. Zobacz krótką instrukcję krok po kroku, a gdy raz przyrządzisz takiego słodkiego baranka, szybko stanie się on coroczną tradycją. Wystarczy dosłownie chwila pracy, a efekt zachwyca.
Jak zrobić baranka z ciasta drożdżowego?
Jeśli na twoim świątecznym stole co roku pojawia się babka drożdżowa parzona i wszyscy za nią przepadają, to w tym roku wypróbuj jej bardziej kreatywną wersję. Zamiast po prostu przekładać wyrośniętą masę do foremki, warto uformować ciasto drożdżowe w niewielkie kulki i posklejać je na kształt puszystego baranka. Potem zostaje już tylko dorobić mu rodzynkowe oczka i kopytka oraz posypać całość "futerkiem" z cukru pudru i gotowe.
Tak przygotowany baranek wielkanocny z pewnością zrobi wielkie wrażenie na gościach, szczególnie tych najmłodszych. Nie dość, że wygląda genialnie i od razu zachęca do jedzenia to jest też wygodny w pałaszowaniu, bo poszczególne kulki ciasta można odrywać jak pojedyncze bułeczki. Zobacz instrukcję krok po kroku i stwórz takie kulinarne dzieło sztuki na Wielkanoc.
Drożdżowy baranek wielkanocny - przepis krok po kroku
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 50 g cukru
- 2 duże jajka
- 200 ml letniego mleka
- 60 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- cukier puder i rodzynki do dekoracji
Przygotowanie:
- Drożdże rozkrusz i wymieszaj z 50 ml letniego mleka oraz 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Całość odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
- Po tym czasie wymieszaj powstały rozczyn z resztą mąki, mleka i cukru oraz cukrem wanilinowym. Na sam koniec dolej rozpuszczone masło i po raz ostatni połącz masę.
- Gotowe ciasto drożdżowe wyrabiaj przez kilka minut w dłoniach, a potem przykryj czystą ściereczką i zostaw w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie jeszcze raz zagnieć ciasto i podziel je na około 20 mniejszych kuleczek i jedną większą.
- Na blaszce ułóż z kulek kształt baranka jak na powyższym zdjęciu (większa kulka to głowa, a z mniejszych uformuj brzuch i nóżki), a z rodzynek zrób mu oczka i kopytka.
- Tak przygotowanego baranka posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 18 stopni przez około 20-25 minut.
- Po upieczeniu wyjmij drożdżowego baranka z piekarnika i odstaw go do całkowitego wystudzenia, a dopiero na zimno posyp go cukrem pudrem.
















